Степан Кубів: Сьогодні банки повинні ставити на перше місце інтереси вкладників та свою фінансову стабільність

7 комментариев
02.04.2014

Сьогодні існують усі шанси очистити та оздоровити фінансовий сектор України та піднести роль банківського сектору у загальному розвитку економіки держави. Про це на міжнародній інвестиційній конференції заявив Голова Національного банку України Степан Кубів.

Він зауважив, що Національний банк має намір стати відкритим для діалогу державним інститутом. Степан Кубів наголосив, що найкращі інвестори для країни – це її громадяни, і Національний банк налаштований застосувати весь наявний у його арсеналі інструментарій для посилення довіри українців до банківської системи та усебічного захисту інтересів вкладників.



За його словами, наразі у банківського регулятора є ряд короткострокових та довгострокових завдань, над реалізацією яких іде щоденна праця. В першу чергу, Національний банк вважає за необхідне підтримати платоспроможні банки, що зіткнулися з проблемою ліквідності.

“Ліквідності достатньо, про що свідчить значний обсяг коштів на коррахунках банків у розмірі 24-30 мільярдів гривень, – розповів Степан Кубів. – Сьогодні банки повинні ставити на перше місце інтереси вкладників та свою фінансову стабільність, а відтак і банківської системи в цілому. Такі банки отримуватимуть прозору та всебічну підтримку від регулятора”.

Голова Національного банку також зазначив, що установа разом з Урядом чітко усвідомлює, що для стабілізації фінансового сектору та поступового усунення існуючих дисбалансів, необхідно зовнішнє фінансування економіки держави. В цьому контексті дуже важливою є співпраця з ключовими світовими інвесторами і перш за все – з Міжнародним валютним фондом.

Повідомляючи про довгострокові цілі відомства, Степан Кубів наголосив, що “утримання курсу на якійсь певній позначці не є ринковим механізмом” та наголосив на запровадженні інфляційного таргетування. “Зміна якоря на середньострокову інфляційну ціль – це суттєва зміна монетарної парадигми, яка дозволить нам набагато ефективніше управляти макроекономічними процесами та забезпечувати макрофінансову стабільність у державі, робота над якою уже триває”, – заявив він.

Ще одним важливим завданням на перспективу є створення в Україні прозорого з точки зору корпоративного управління потужного фінансового сектору. Для цього, зокрема, Національний банк планує провести стрес-тестування цілої низки банківських установ та буде надалі запроваджувати нагляд за банками на консолідованій основі.

“Цивілізовані правила роботи на ринку та зі своїми клієнтами зроблять банківський сектор України привабливим для припливу зовнішнього капіталу”, – упевнений Степан Кубів.

Він пообіцяв громадськості незалежність, надійність, стабільність, законність та повну прозорість в роботі банківської системи та її регулятора. Саме з цією метою наразі триває розроблення Стратегії розвитку банківської системи до 2020 року.

“Тільки незалежний погляд на економіку з боку центрального банку, правильно сформульовані та пояснені суспільству цілі роботи та спроможність їх досягнення, дозволять знайти правильний баланс інтересів реального сектору, Уряду, Національного банку та банківських установ”, – резюмував Степан Кубів.





http://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=6606981&cat_id=55838


7 комментариев :

  1. Один я так и не понял о чем тут, ничего конкретного?

    ОтветитьУдалить
  2. "Найкращi iнвестри - це громадяни". Очень актуально для вкладчиков Форума. Пусть теперь защитит наши интересы и усилит доверие к банкам

    ОтветитьУдалить
  3. Найлучший инвестор это раздетый и голый инвестор

    ОтветитьУдалить
  4. Ой, что - то мне кажется то ли еще будет...Шокотерапия началась...

    ОтветитьУдалить
  5. Может такие заявления специально делаются для того, чтобы вкладчики бежали за своими в кладами, в итоге - банки лопаются, а виноватыми остаются инвесторы, которые не продолжают вливать деньги для поддержания ликвидности, ну а на интересы вкладчиков власти как всегда наплевать. Главное выполнить требования МФВ.

    ОтветитьУдалить
  6. "...найкращі інвестори для країни – це її громадяни, і Національний банк налаштований застосувати весь наявний у його арсеналі інструментарій для посилення довіри українців до банківської системи та усебічного захисту інтересів вкладників."

    Звучит, прямо как издевательство над нами.

    ОтветитьУдалить