Лист Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності

4 комментария
9 квітня 2014 р. №9/04-14-1
 Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності


Основною метою діяльності громадської організації «Ініціативна група вкладників та клієнтів банку «Форум» є захист інтересів вкладників та клієнтів банку, участь у розробці шляхів та способів відновлення платоспроможності банку, а також подальший контроль за їх реалізацією.

Банк «Форум» було засновано в 1994 році, входить в 20-ку найбільших банків України. За станом на січень 2014 році він входив в п’ятірку банків держави з найбільшим депозитним портфелем запозичень від населення (близько 5 млрд. гривень).
 13 березня Нацбанк України замість надання рефінансування визнав банк «Форум» неплатоспроможним.

14 березня 2014 року виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення про запровадження тимчасової адміністрації та призначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію банк «Форум».
За даними Фонду за станом на 1 березня збитки банку становили 6,04 млрд. грн.
Вже три тижні будь-які фінансові операції у банку заблоковані. Всі юридичні особи, які мали рахунки в банку «Форум», не можуть виплатити заробітну плату своїм працівникам, заморожені податкові та соціальні відрахування. Пенсіонери та малозабезпечені позбавлені можливості отримати пенсії та інші соціальні виплати.

За цей час Iнiцiативною групою були проведенні декілька заходів протесту та звернення уваги влади до проблем банку «Форум». Зокрема, 21 березня відбувся мітинг біля Нацбанку, 28 березня пройшли Всеукраїнські збори вкладників та клiєнтiв банку «Форум» у «Жовтневому палаці» Києва, 8 квітня відбувся попереджувальний мітинг «Наповнить наші банки!» біля Верховної Ради, низка акцій відбулася в регіонах (більше інформації на нашому сайті bankforumsos.blogspot.com).

Проте, позиція високопосадовців, які є Вашими соратниками, та влади в цілому, з цього питання зводиться до фактичного замовчування ситуації з банком «Форум» i вiдсутностi будь-яких гарантій вкладникам та клієнтам банку щодо відновлення його роботи i повернення заощаджень.

Складається враження, що влада не розуміє того, про що неодноразово говорили експерти. Якщо банк «Форум» буде ліквідовано і тисячі вкладників банку втратять свої кошти, то це спричинить «ефект доміно» у банківській сфері і може завалити всю фінансово-економічну систему держави. Адже, через втрату довіри до банківської системи в цілому, клієнти інших банків масово почнуть знімати свої депозити та кошти по всій країні.

В той же час, ми не відкидаємо i політичну складову кризової ситуації у банку «Форум». Загально відомо (i ця інформація є на офіційному сайті банку), що кінцевим власником є народний депутат України, член Президії Партії Регiонiв Вадим Новинський. Отже, враховуючи зволікання новою владою вирішення ситуації з банком «Форум», ми не виключаємо того, що сотні тисяч вкладників та клієнтів банку були втягнутi в політичні ігрища й протистояння, i ми фактично стали заручниками у політичному тиску або навіть помсті окремим представникам олігархічного клану України.

Сьогодні кiлькiсть вкладників банку «Форум» – фізичних осіб становить близько 130 тисяч. Кiлькiсть юридичних осіб, кошти яких заморожені у банку, складає понад 100 тисяч. А якщо враховувати членів їх сімей та трудові колективи, які сьогодні не мають змоги робити життєвонеобхідні витрати або отримати заробітну плату, ця цифра становить близько 2 мільйонів чоловік!

Враховуючи вищевикладене, просимо Вас втрутитися в ситуацію, що склалася із банком «Форум», взяти її вирішення на контроль Комітету та сприяти усіма законними методами у відновленні найближчим часом роботи банку у штатному режимі.

Також, зважаючи на законотворчу діяльність Комітету, пропонуємо невідкладно розробити та подати на розгляд Верховної Ради наступні законодавчі ініціативи:

1. Запровадити повну фінансову, майнову та кримінальну відповідальність власників та вищого керівництва українських банків перед вкладниками та клієнтами у разі визнання банку неплатоспроможним.

2. Запровадити солідарну відповідальність Нацбанку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та власників банку перед вкладниками та клієнтами банків. НБУ, як контролюючий орган з широким арсеналом засобів впливу, повинен вчасно виявляти та припиняти будь-які дії менеджменту чи власників банку, що ведуть до краху установи. А також, як регулятор, контролювати ліквідність та платоспроможність банків.

3. Прийняти закон про недопущення виводу об’єктів банківської застави на користь третіх осіб до погашення позичальниками зобов’язань перед банком та ввести кримінальну і майнову відповідальність за такі дії. Поширити дію такого закону на позичальників банків, що перебувають під управлінням тимчасових адміністрацій чи знаходяться в стані ліквідації.

4. Категорично відмовитись від оподаткування процентів, отриманих з депозитів. Вкладники українських банків є найбільшими і найнадійнішими кредиторами української держави. Кредиторів не оподатковують! В разі введення такого податку вимагаємо від уряду негайно запровадити оподаткування процентів, що виплачуються державою Україна по кредитам, наданим МВФ, Світовим банком, іншими державними та недержавними установами Європейського союзу та США. Ні – подвійним стандартам уряду камікадзе!

5. Прийняти закон, що звільняє власників, керівників та бухгалтерів підприємств всіх форм власності від кримінальної, адміністративної та будь-якої іншої відповідальності за несплату податків та зборів у разі, якщо кошти таких підприємств заблоковані через запровадження тимчасової адміністрації у банку.

У випадку подальшого ігнорування владою проблемної ситуації із банком «Форум», вкладники банку залишають за собою право відстоювати свої права та законні інтереси, а також свої кровні заощадження усіма доступними способами та методами впливу. В тому числі і тими, які застосовувалися на Майдані у січні-лютому поточного року.

Контактна особа – голова організації Павло Сидоренко 050-715-77-10.

Зі щирою повагою,
Голова громадської організації
«Ініціативна група вкладників
та клієнтів банку «Форум»
Павло Сидоренко


Файл



4 комментария :

  1. Молодцы ребята! Судя по ситуации в ВР и стране прям в набат бить хочется! Сил Вам как душевных, так и физических!!!

    ОтветитьУдалить
  2. Хорошо бы было создать альтернативное оповещение, например, СМС для не имеющих интернета и пенсионеров.

    ОтветитьУдалить
  3. Щиро вдячна ІГ за роботу!!!!!! Молодці,ми з вами!!!!

    ОтветитьУдалить
  4. адресат получил данное письмо или нет?

    ОтветитьУдалить