Голова НБУ надав гарантiї поверенення заощадженнь вкладникiв банку «Форум»

17 комментариев

Сьогоднi, 8 квiтня 2014 року, бiля Верховної Ради України відбувся попереджувальний мітинг вкладників та клієнтів банку «Форум» під назвою «Наповніть наші банки».

Учасники мітингу принесли до парламенту шини та пустi склянi банки із дріб’язком як символом того, що зараз відбувається з банком «Форум». І що також може статися iз банківською системою країни в цілому у разі подальшої бездіяльності влади з цього питання.
До вкладникiв вийшов голова Нацбанку Кубiв, який проiнформував вкладникiв та клiєнтiв банку про тi кроки, якi зараз здiйснює регулятор по вiдновленню нормальної роботи банку «Форум».
Головне – Кубiв чiтко заявив, що вiн, як голова Нацбанку гарантує всiм вкадникам та клiєнтам банку «Форум» збереження та повернення з часом грошей у повному обсязi та у валютi вкладу.
 Кубiв проiнформував, що зараз iснує два шляхи виходу iз ситуацiї. Або буде досягнута домовленiсть з нинiшнiм власником банку В.Новинським, або банк «Форум» буде приєднаний, як фiлiя до одного з державних банкiв.

Другий варiант, за словами голови Нацбанку, бiльш реальний i зараз ретельно розробляється механiзм та термiни реалiзацiї. За його словами, рятування проблемного банку шляхом рекапiталiзацiї та приєднання до державного банку ще нiхто не робив за часiв незалежностi – тобто вiдсутня законодавча база. Тому вкладникам треба набратися терпiння i бути готовим пiти на певнi поступки, щоб з часом отримати грошi в повнiй мiрi та у валютi вкладу.
В той же час, голова Iнiцiативної групи вкладникiв та клiєнтiв банку «Форум», виступив на пiдтриму таких дiй Нацбанку i запевнив, що вкладники готови пiти на певнi поступки щодо часу та механiзму повернення коштiв, готови до реструктуризацiї свої депозитiв. Але разом з тим, вкладники виступають категорично проти акцiонування банку за рахунок депозитiв фiзичних осiб та хочуть побачити до 14 квiтня чiткий документ – План врегулювання, прийняття та оприлюднення якого передбачено Законом України «Про систему гарантування вкладiв фiзичних осiб».

Також до учасникiв мiтингу вийшов фактичний власник банку «Форум», народний депутат України В.Новинський, який запевнив вкладникiв, що вiн i надалi буде роботи все можливе задля швидкого вiдновлення нормальної роботи банку, вiн та «Смарт-холдiнг» подали в Нацбанк та Фонд гарантування фiзичних осiб всi свої пропозицiї з конкретними цифрами та кроками по виходу банку iз кризи. Разом з тим, за словами В.Новинського, якщо Нацбанк, Верховна Рада та Кабмiн приймуть рiшення про нацiоналiзацiю банку «Форум», вiн пiдтримає таке рiшення. Адже за його словами, для нього головне, щоб кожна копiйка, яку люди принесли до банку «Форум» була збережена i повернута.

По закiнченнi попереджувального мiтингу учасники прийняли резолюцiю у формi вимоги до Голови Верховної Ради, в.о. Президента України О.Турчинова, Прем’єр-мiнiстра А.Яценюка, голови Нацбанку С.Кубiва, головного акцiонера банку «Форум» та «Смарт-холдiнг» В.Новинського з вимогою до 14 квiтня розробити та оприлюднити План врегулювання ситуацiї з банком “Форум” та вiдновлення його нормальної роботи.

 У випадку незатвердження цього Плану в обумовленi строки та вiдсутностi iнших конкретних крокiв по виходу банку «Форум» iз кризи, вкладники банку залишають за собою право відстоювати свої права та законні інтереси, а також свої кровні заощадження усіма доступними засобами та методами впливу. В тому числі і тими, які застосовувалися на Майдані у січні-лютому поточного року.

Довідково: Банк «Форум» було засновано в 1994 році, входить в 20-ку найбільших банків України. За станом на січень 2014 році він входив в п’ятірку банків держави з найбільшим депозитним портфелем запозичень від населення (близько 5 млрд. гривень).
13 березня Нацбанк України замість надання рефінансування визнав банк «Форум» неплатоспроможним.

14 березня 2014 року виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення про запровадження тимчасової адміністрації та призначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію банк «Форум».
За даними Фонду за станом на 1 березня збитки банку становили 6,04 млрд. грн.
Кiлькiсть вкладників банку «Форум» – фізичних осіб становить близько 130 тисяч. Кiлькiсть юридичних осіб, кошти яких заморожені у банку, складає понад 100 тисяч. А якщо враховувати членів їх сімей та трудові колективи, які сьогодні не мають змоги робити життєвонеобхідні витрати або отримати заробітну плату, ця цифра становить близько 2 мільйонів чоловік.

http://economics.unian.ua/finance/905491-golova-nbu-nadav-garantiji-poverenennya-zaoschadjenn-vkladnikiv-banku-forum.html


17 комментариев :

  1. Тут очень правильны заголовки. Пусть видят свои обещания

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Как говорят(немного изменил), - "Его слова да Богу в уши". Посмотрим...

      Удалить
  2. В своем выступлении Новинский сказал что они подали заявку и были готовы внести деньги 1,1-1,2 млрд. грн, но нац.банк не согласился выделить свою часть денег. Так где же истина? Очень плохо что получилось так что они выступали отдельно друг от друга. А что скажет по этому поводу наша инициативная группа?

    ОтветитьУдалить
  3. Да все понятно! НБУ не хочет давать деньги, потому что денег нет... а денег новинского недостаточно, вот и будет кубив каламутить воду, что канешна, все вклады будут возвращены, только вопрос.... какая будет цены этих вкладов в грн???? думаю, что цена будет такая же, как и цена вкладов наших родителей когда-то....

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. думаю, Вы ошибаетесь во всем написанном

      Удалить
    2. Поделитесь своей т.з., если я ошибаюсь! Мне пока только так видна ситуация....

      Удалить
  4. что за народ! на митинг не идет деньги не переводит.диванная сотня.
    обуют вас по полной и правильно сделают.тьфу на вас.

    ОтветитьУдалить
  5. Да, митинг немногочисленный, увы. Но надо продолжать постить ресурс во всевозможных сетях и комментах. По существу : что имеем, над чем пыхтим далее ?
    Из Вимог по адресу http://bankforumsos.blogspot.com/2014/04/2.html
    п.1) выполнен частично – на уровне устного обещания не допустить ликвидации банка
    п.2) полное игнорирование- вместо этого обещание решить ситуацию как-то иначе. Нам все едино- лишь бы вернуть вклады в полном объеме
    п 3) гарантирован на словах ( обіцянки-цяцянки, а там - звиняйте : не получилось)
    п.4) по-прежнему надо требовать внесения измениений в закон N 4452-VI в части увеличения суммы выплаты до уровня номинального вклада и Обязанности проводить выплаты в валюте вклада. Почему важно этого добиваться сейчас? А) это важно для всех нас, нынешних вкладчиков Форума и Б) для нас, будущих вкладчиков других укр. банков, поскольку размещение депозитов будет продолжаться, надеюсь, и хотелось бы иметь гарантии их возврата в оригинальном виде.
    п 5) по-прежнему нужен
    п..6) не настаиваю, но по логике должны бы отвечать все вместе. Поручителей по кредиту ведь прессуют в случае проблем у заемщика ? Экстраполировать бы на принцип на НБУ.
    п.7) категорически требовал бы принятия такого закона – в обеспечение безопасности вкладчиков и снятия финансовой нагрузки с Фонда гарантирования и НБУ
    п8) тоже следует требовать –не в июле, так под Новый год правительство хочет ободрать своего кредитора – народ.
    п.9) такой закон еще вчера нужен был. Надо требовать!
    п.10) пусть остаются, если Кубиву нравятся. Он гарантировал – они пусть выполняют команду
    п.11) собственник пусть решает

    ОтветитьУдалить
  6. я так считаю. Наши бабки должны вернуть. и как можно быстрее.
    А.А.

    ОтветитьУдалить
  7. а вы не задумались что кубив может договорится с новинским, и нас пустят на акции как маленьких кроликов под терку!!!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. думаем, если не будем активно сопротивляться, то так и будет

      Удалить
  8. Оживились СМИ, информационной волны в полном смысле слова не, но "хлюп" разошелся в народе. Нам это очень на руку.
    http://business.vesti.ua/46528-poisk-spasitelej-dlja-banka-forum-zatjanulsja

    ОтветитьУдалить
  9. Новинский был на вид не уверенный сам в том, что обещает. и разочарованным
    сложилось впечатление, что он уже опустил руки и смирился

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. а каким ему быть, если фактически у него хотят отобрать банк...Только из-за того, что он из другой партии...

      Удалить
    2. И я думаю, что банк просто решили отобрать, те кто не на что не способен. Новинский, очень сильный менеджер и семьянин, это видно по результатам его действий.
      А кто знает какой проект група смарт-холдинг разработал по ЮБК?
      так вот я хочу сказать следущее - не нужно мешать работать нормальным людям.

      Удалить
  10. Правильно ли я поняла, что банк может оказаться "безвозмездно" и навсегда в ФГВ? Если так, попробуй быть не растерянным. По-моему его просто хотят экспропреировать. Ну не будет же Новинский своими словами в адрес НБУ усугублять ситуацию.

    ОтветитьУдалить
  11. Я думаю что банк присоединят к Укргаз банку, и будет он как филиал.Если бы Они (Кубиев и Новинский) не хотели спасать форум, то не вышли бы на встречу с ИГ и вкладчиками.Новинский хочет вернуть себе банк, вот и не могут договориться, типа ищут инвесторов. ..Но в любом случае банк будет работать!

    ОтветитьУдалить