Законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи"

24 комментария
Друзі!
Ініціативній групі вдалося отримати проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи», який підготовлений спеціалістами Нацбанку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
Законопроект досить ґрунтовний та великий, ним пропонується внести до Закону України «Про Національний банк України», Закону України «Про банки і банківську діяльність», «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», «Про виконавче провадження» та «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».
Поміж іншого, цей законопроект направлений на створення необхідного законодавчого підгрунття та закріплення процедур для повернення банків до життя після визнання їх неплатоспроможними і введення тимчасових адміністрацій.
Ці процедурні та інші моменти прописані в проекті змін до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».
Велике прохання до юристів-законотворців або юристів-аналітиків та фінансистів проаналізувати цей законопроект в частині, яка буде застосовуватися для виведення банку «Форум» із кризи, на предмет «підводних каменів» та інших категорично небажаних для вкладників моментів з метою вироблення ЮРИДИЧНО та ФІНАНСОВО ОБГРУНТОВАНИХ ПРОПОЗИЦІЙ, ЗМІН та ДОПОВНЕНЬ від вкладників та клієнтів банку «Форум» до цього законопроекту.
Цей законопроект нам ВКРАЙ необхідний, адже без прийняття окремих його положень на сьогоднішній день у банку «Форум» тільки один шлях – ліквідація. Про це відкрито говорять представники НБУ, Фонду, Смарт-холдінгу та «Укргазбанку».
В той же час, як ми вже зазначали вище, спеціалісти НБУ та Фонду, піклуючись про свої державні органи, могли десь знехтувати або зазіхнути на наші (вкладників та клієнтів) законні права та інтереси. Тому необхідна ПРОФЕСІЙНА аналітика.
Прохання до всіх, хто залучиться до аналізу цього законопроекту, надсилати свої висновки мейлом на адресу ІГ: bankforumsos.kiev@gmail.com. Ми будемо їх узагальнювати та публікувати на сайті.

З матеріалами можна ознайомитися за наступними посиланнями:

1.            Порівняльна таблиця до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України» щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи»

2.            Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України» щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи»

3.            Пояснювальна записка до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України» щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи»


З пов.
Ініціативна група вкладників та клієнтів банку «Форум»

24 комментария :

  1. Ст.42-1-перевод депозитов свыше 200т.в акции.облигации.субординированный борг без согласия кредиторов-вкладников!!!!!!!!! Эту идею они собираються законодательно закрепить. Абсолютное противоречие нормам Конституции и Гражданского кодекса стосовно прав власности.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Тепер все стає на свої місця.Тепер зрозуміло чому ці Топи так себе поводили на зборах 08.05.За положенням цієї статті вони з нашими вкладами можуть зробити все що хочуть.Враховуючи ситуацію в країні цей закон проголосують без обговорень і консультацій і в максимально стислі строки при цьому не афішуючи особливо.Одне ,що можу сказати якщо менеджмент банку буде продовжувати працювати в такому напрямку ,то кошти вкладники можуть і не побачити вже ніколи.При переведенні вкладів в акції,субборг чи облігації ми відповідно стаєм на рівні юридичних осіб останніми в черзі по задоволенню вимог.Якщо чисто теоретично навіть хтось і принесе нові депозити в Форум, де ймовірність того ,що їх не проїдять і через скажем 3 роки банк не ліквідують?Цим законом вони "замикають" коло по якому тепер можна рухатись безкінечно .А на рахунок невідповідності даної статті нормам Конституції та ЦКУ ,ніхто в нашій країні на це ніколи не зважав,спишуть потім на звичайну прогалину війна ж все таки.

      Удалить
  2. Вот по этому так Морозов не хотел давать проект закона

    ОтветитьУдалить
  3. ОВГЗ - единственное на что можно соглашаться.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Це тільки в тому випадку якщо через 5 років ще буде існувати Україна в такому вигляді який ми маємо зараз((

      Удалить
    2. 1. в этом я не сомневаюсь.
      2. госзаймы можно продать в любой момент по текущей цене.

      Удалить
    3. Этот комментарий был удален автором.

      Удалить
    4. Я теж сумнівалась.За один день розстріляли 72 чоловіка ,як мішені в тиру.За 3 тижні 2 області стали незалежними державами.За 1 місяць анексували Крим.Хронологію відчуваєте в порівнянні з 5-ма роками?

      Удалить
    5. Во-первых я НЕ сомневаюсь.

      Вы - фатальный пессимист. Для того, чтобы добиться успеха в любом деле нужно как минимум верить в него, т.е. быть оптимистом.
      Вам этого не дано. Трудно Вам живется, и вашему окружению.

      Удалить
    6. Тут уже 2 месяца все оптимисты и что?Положительные результаты есть? Надо исходить из сегодняшних реалий.В банке нам тоже все хорошо, работаем и тут бац - сюрприз 14 марта.

      Удалить
    7. Как раз потому что не все оптимисты, мы и имеем то, что имеем...В банке давно было не все хорошо. И если мы были менее ленивыми, более дальновидными (см. уроки ВП) то не попали бы в эту ж.... А теперь остается только верить и надеяться в исход с наименьшими потерями. Вот это и есть оптимизм:)

      Удалить
    8. Я не песиміст ,я -РЕАЛІСТ.

      Удалить
  4. ст. 26 п.5 О выплате валютного вклада в нац.валюте по курсу НБУ. Этот пункт нивелирует весь смысл дополнений к закону, призванных вернуть доверие к банковской системе. Можно разложить денежку в кучу банков чтобы получилось 200-, но невозможно защитить себя от инфляции. Опасность!!!!! Не понесу денежку!!!! Потеряю валюту!!!!!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Этот комментарий был удален автором.

      Удалить
    2. Как раз нет. Курс НБУ на день введения ВА. Эта часть осталась без изменений.

      Удалить
  5. А що робити, якщо кошти перераховано в банк помилково не неіснуючий рахунок, а банк не хоче повернути?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Это Ваши деньги ошибочно в Форум попали? У меня та же история, но наоборот. Из Форума не вышли, остались в кассе, на транзитном счету. Теперь мне никто вразумительно не может ответить, когда я их получу.

      Удалить
    2. Так, помилково. Нам теж ніхто не може нічого пояснити, кажуть, що кошти знаходяться на рахунку до з`ясування, і прирівнюють нас до кредиторів банку, а ми взагалі не є клієнтом банку. Вже 2 місяці чекаємо. Що буде далі, не знаємо.

      Удалить
  6. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  7. Я вот что еще хочу добавить (выделено большими буквами):

    Стаття 42 Особливості переведення вимог кредиторів в акції, облігації
    субординований борг, АБО ІНШІ ЦІННІ ПАПЕРИ, ВИПУСК ЯКИХ РЕГЛАМЕНТУЭТЬСЯ СПЕЦІАЛЬНИМИ УМОВАМИ, неплатоспроможного або (перехiдного, приймаючого ?) банку
    . Особливості переведення вимог кредиторів в акції, облігації

    1. Планом врегулювання може бути передбачено переведення певних
    видів вимог кредиторів неплатоспроможного банку, які не гарантуються
    Фондом, в акції, облігації, субординований борг АБО ІНШІ ЦІННІ ПАПЕРИ, ВИПУСК ЯКИХ РЕГЛАМЕНТУЭТЬСЯ СПЕЦІАЛЬНИМИ УМОВАМИ, такого банку, крім вимог….

    Вот что я имею ввиду: банк выпускает ценные бумаги номинальной стоимостью, например, по 1 гривне, со сроком погашения до 31.12.2014. Я, за счет остатка от 200+, выкупаю эти ценные бумаги у банка по сформированной на день покупки-продажи РЫНОЧНОЙ стоимости, например 1.2 гривны, но 31.12.2014 погашаю их в банке по номинальной стоимости 1 гривна. То есть теряю (а банк соответственно зарабатывает) по 20 копеек на каждой ЦБ, но получаю живые деньги через пол-года, а не через 5 или 7 лет.

    ОтветитьУдалить
  8. Суд не дозволив Новинському банкрутити суднозавод "Океан"

    http://www.epravda.com.ua/news/2014/05/14/452502/

    ОтветитьУдалить
  9. http://investfunds.ua/news/kakie-problemnye-banki-primet-pod-krylo-ukrgazbank-forbes-ukraina-120275/

    ОтветитьУдалить
  10. Жанна Dубова , напишите пожалста на olete@inbox.ru = у меня та же ситуация . Спасибо. Лена

    ОтветитьУдалить
  11. Дорогие друзья, я тут целый день проработала юристом-дилетантом, пыталась разобраться в нашем банковском законодательстве, вела активную переписку с Фондом и Форумом и в результате, пропуская промежуточные выводы, получилась у меня страшная картина.
    Представьте, что вы покупаете квартиру (я не издеваюсь, это пример). Согласно нашему законодательству, все сделки свыше 150000 грн должны проводиться по безналу. Итак вы берете свой миллион и несете в любой!!!! ближайший!!!! банк перечислить свои кровные по сделке и вот тут настает ЧАС ИКС. Перечисляя деньги через кассу Вы становитесь КРЕДИТОРОМ БАНКА (не вкладчиком, то есть под гарантии Фонда не подпадаете) со всеми вытекающими последствиями. Вы абсолютно бесправны, при любой проблеме в банке Ваша очередь шестая по Закону. Так что даже при хранении денег под матрацем при любых расчетах в любых финучреждениях Вы рискуете потерять деньги вот так на ровном месте. С этим надо что-то делать. А что я пока не придумала.

    ОтветитьУдалить