Письмо в МВФ

17 комментариев
Представництво Міжнародного Валютного Фонду в Україні
Адреса: 01021, м. Київ, вул. Кловський узвіз, 5
Факс: 044-220-11-08
Еmail: rr-ukr@imf.org

Заява

Правління Національного банку України прийняло постанову від 14.03.2014 р. про віднесення ПАТ «Банк Форум» до категорії неплатоспроможних. На підставі цього документу, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) запровадив Тимчасову адміністрацію та призначив уповноваженою особою Соловйову Н. А.

З 28.04.2014 р. Фонд розпочав виплати за зазначеними договорами в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день прийняття НБУ рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних та початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше 200 тисяч гривень. Зважаючи на дану ситуацію та велику кількість вкладників та клієнтів по всій території Україні (понад мільйон осіб), була створена Ініціативна група вкладників та клієнтів банку «Форум».

НБУ розглядає декілька варіантів виходу з кризи банку “Форум”. Про це повідомив голова НБУ С. Кубів на зустрічі з Ініціативною групою вкладників та клієнтів банку “Форум”. Окрім того, голова НБУ закликав великих вкладників банку «Форум» з вкладами понад 200 тис. грн., стати акціонерами фінустанови і згодом отримати і заощадження, і дивіденди. Таку заяву Кубів зробив під час Всеукраїнських зборів вкладників та клієнтів ПАТ «Банк Форум» 28.03.2014р.

Проте, після Всеукраїнських зборів від 28.03.2014 р., вкладники та клієнти «Банку Форум» окрім слів-сподівань, більш не почули жодної конкретики стосовно реабілітації банку, що стало підставою для написання цього листа.

З цього приводу, Ініціативна група вкладників та клієнтів банку «Форум» бажає висловити свою єдину позицію стосовно подальшої долі банку – а саме усі вкладники та клієнти «Банку Форум» (фізичні та юридичні особи) вимагають: повного відновлення роботи «Банку Форум» завдяки вкладенням інвестором коштів та траншу стабілізаційного кредиту від НБУ у найкоротші терміни та виконання банком своїх договірних обов’язків. Це цілком можливо, зважаючи на повідомлення прес-служби НБУ від 31.03.2014 р. стосовно того, що Всесвітній банк планує виділити Україні на реформування фінансового сектору кредиту 1 млрд. долл. в рамках займу на політику розвитку.
У випадку повного відновлення роботи «Банку Форум», вкладники та клієнти банку готові та гарантують конструктивну співпрацю з банком стосовно нормалізації фінансового стану (як приклад, введення мораторію на дострокове розірвання депозитних договорів, зменшення відсоткових ставок, тощо).

Національний банк може в 2014 році надати до 15 мільярдів гривень кредитів Фонду гарантування вкладів або викупити на цю суму державні облігації, випущені урядом для фінансування ФГВФО або рекапіталізації банків.

Це передбачено кредитною програмою stand-by України та МВФ, пише "Інтерфакс-Україна".

"Якщо акціонери не хочуть або не в змозі рекапіталізувати слабкий банк повністю, державні кошти можуть бути використані, щоб повернути йому платоспроможність відповідно до строгих критеріїв. Уряд і НБУ досягнуть угоди з представниками МВФ щодо цих критеріїв", - йдеться в меморандумі української влади.

Відповідно до одного з обов’язків, які на себе взяв уряд України перед МВФ: В термін до 15 травня 2014 р. уряд повинен прийняти рішення про необхідність використання державних коштів для рекапіталізації слабких банків, чиї акціонери пройшли перевірку професійної здатності та бездоганної ділової репутації, проте не забажали або не змогли внести в статутний капітал кошти в обсязі, достатньому для відновлення його платоспроможності. Положення про випуск облігацій на суму 15 млрд грн. з метою докапіталізації банківської системи в кінцеву версію меморандуму не попало.

Ініціативній групі стало відомо про готовність законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи" – особливої уваги заслуговує ст.42-1- вона стурбувала вкладників українських банків тим, що передбачає перевод депозитів понад 200т.в акції, облігації,субординований борг без згоди кредиторів-вкладників – у випадку прийняття цього законопроекту у повному обсязі це призведе до занепаду банківської системи України.

Багато питань виникло стосовно діяльності Фонду гарантування: якщо після 22.04.2014р. було подовжено конкурс на пошук інвестора, то було необхідно обов’язково на сайті дати про це відповідну об’яву. Такої об’яви на офіційному сайті не було. У такому випадку будь-хто може у судовому порядку визнати дії Фонду гарантування такими, що не відповідають діючому законодавству та такими, що порушують права інших можливих потенційних інвесторів.

У випадку ліквідації банку юрособи та вкладники навряд чи зможуть повернути свої гроші. Найважливіший момент – це те, що ліквідація банку "Форум" призведе до кризи усієї банківської системи України. Так, Банк "Форум" - великий системний банк, і у випадку його ліквідації в банківській системі розпочнеться "ефект доміно", що призведе до тяжкої кризи усієї банківської системи в Україні, що посилить падіння економіки України в теперішній і без того тяжкий час. Це викличе недовіру значної кількості громадян України до діючої влади.

Зважаючи на вищевикладене та керуючись Законом України «Про звернення громадян», -

просимо Вас безпосередньо відреагувати на дану кризо-небезпечну ситуацію в країні та прийняти належні міри з вирішення подальшої долі банку, а саме - відновлення та нормалізації його роботи та повного розрахунку з вкладниками банку в валюті вкладу у повному обсязі.

Відповідь просимо надати у письмовому вигляді у передбачений законом термін.

«16» травня 2014 року

З ПОВАГОЮ,

Ініціативна група вкладників та клієнтів банку «Форум»

Файл




17 комментариев :

  1. Друзья! Письмо подготовила Елена из ИГ Днепропетровск. Прочитайте внимательно, здесь пишите предложения с правками.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Отличное письмо! Еще нужно вставить контактные данные (ответственного, ИГ) и электронный адрес (и сайт)

      Удалить
  2. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Этот комментарий был удален автором.

      Удалить
    2. Не будет лишним вычитать письмо с точки зрения грамматики (сама из Крыма, поэтому привожу лишь то, что сразу бросилось в глаза):
      "...особливої уваги заслуговує ст.42-1- вона стурбувала вкладників українських банків тим, що передбачає ПЕРЕВЕДЕННЯ депозитів понад 200 ТИС. ГРН. в акції..."
      Привожу именно более корректный вариант

      Удалить
  3. Друзья! Еще нужна помощь - вчера предлагали еще письмо Генпрокурору, письмо есть, вчера были высказывания, что лучше не нужно пока отправлять, плюс сегодня эти новости от Кубива.

    Что делаем - пишем или нет? Могу разместить для обсуждения?

    ОтветитьУдалить
  4. Пока нет-не пишем. Пусть будет "готовое", но пока не отправляйте.

    ОтветитьУдалить
  5. i'm lovin' it! let's send for hurring out National Bank to save our money =)
    одним словом, пора европе дать знать, через какую попу украина исполняет европейские пожелания. чего молчать! может, такой ход событий поторопит нацбанк действовать в интересах вкладчиков, а не делать этих вкладчиков спонсорами ликвидации негативных последствий майдана или спонсорами восстановления экономики

    ОтветитьУдалить
  6. Отличное письмо! Чего ждать?

    ОтветитьУдалить
  7. 2014-05-16 15:26 GMT+03:00 Наталья

    Огромная просьба для МВФ изменить
    перевод депозитів понад 200т.в акції, облігації,субординований борг без згоди кредиторів-вкладників – у випадку прийняття цього законопроекту у повному обсязі це призведе до занепаду банківської системи України.

    На
    перевод депозитів понад 200т.в у повному обсязі (слова у повному обсязі выделить жирным ) в акції, облігації,субординований борг без згоди кредиторів-вкладників. У випадку прийняття цього законопроекту зросте недовіра до банківської системи в цілому і відтоку депозитів великих вкладників інших банків і це призведе до занепаду (руйнуванню) банківської системи України.

    ОтветитьУдалить
  8. копию в НБУ, пусть бояться, что мы уже дошли почти до крайности

    ОтветитьУдалить
  9. Огромное спасибо Елене за проделанную работу! Но мне думается, что нужно дать финансистам из МВФ побольше их любимых циферок (их можно взять из предыдущих писем), например: предложение "але не більше 200 тисяч гривень" дополнить еще и "за курсом НБУ від 14.03.2014". Затем указать еще количество вкладчиков "Форума", какое место он занимает среди банков Украины итп.

    ОтветитьУдалить
  10. ...просимо Вас безпосередньо відреагувати на дану кризо-небезпечну ситуацію в країні...
    Думаю, тут нужно уточнить про ситуацию - какая - военная, экономическая, политическая и т.д. или все вместе? Дальше, ведь идет про банк... А так, хорошее письмо.

    ОтветитьУдалить