Причини краху банку «Форум» політичні - Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій

1 комментарий
Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій вважає, що тільки політичні причини заважають стабілізації ситуації в банку «Форум», щодо якої Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) прийняв рішення про ліквідацію.

«Взагалі, вся історія з банком «Форум» - це політика «чистої води». Вадим Новинський ненаближеник чинної влади, і тому ніхто в НБУ і в Кабміні не був зацікавлений у тому, щоб допомогти йому врятувати банк», - вважає експерт.

«З цієї причини він не отримав стабілізаційний кредит, хоча більш 100 млрд. грн. отримали інші банки. І з цієї ж причини держава відмовилася допомагати йому в суді з німецьким «Коммерцбанком». Звичайно, все, що сталося, не кращим чином характеризує керівництво Національного банку України», - зазначив Вадим Карасьов.



Проблеми банку "Форум" накопичувалися роками, але посилилися в позаминулому році. Попередній власник - Commerzbank - перестав показувати справжній стан справ у банку, починаючи з 2012 року. Не відображався реальний розмір проблемної заборгованості і, відповідно, не формувалися резерви в потрібному обсязі. Це інформація була прихована і від НБУ, і під час останнього продажу банку Смарт-Холдингу, який подав позов на Commerzbank в міжнародний суд ICC.

27 травня 2014 року ФГВФО на засідання Дирекції прийняв рішення про кінцеву відмову приватному інвестору в придбанні банку «Форум» і про направлення на ліквідацію банку шляхом продажу активів і пасивів банку.

16 червня 2014 року Нацбанк і ФГВФО оголосили про ліквідацію банку «Форум» з передачею частини активів і пасивів приймаючому банку. Переможцем конкурсу був визнаний Альфа-Банк. Враховуючи відсутність підтвердження покупки активів і пасивів з боку Альфа-банку, 19 червня 2014 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб змінив своє рішення про передачу активів і пасивів приймаючому банку і оголосив про ліквідацію банку «Форум» на загальних умовах.

26 червня 2014 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним рішення ФГВФО від 27 травня 2014 року про ліквідацію банку «Форум» шляхом передачі частини активів і пасивів і про відмову приватному інвестору в придбанні банку «Форум». Апеляційна інстанція скасувала це рішення. Судовий процес триває.


http://ua.golos.ua/ekonomika/14_08_22_prichinyi_kraha_banka_forum_politicheskie__ekspert

1 комментарий :

  1. Все как бы так, но не так,

    например, почему предыдущая власть, к которой Новинский был приближенный тоже не предпринимала необходимых действий, как говорит народная пословица - плохому банкиру и яйца мешают.

    ОтветитьУдалить