Голова НБУ стала головною загрозою для рейтингу Порошенка

9 комментариев

Ще тиждень тому головним ворогом рейтингу Порошенка був міністр оборони Гелетей. Зараз, під час перемир’я, на перший план виходить Валерія Гонтарєва

Про ситуацію на фінансовому ринку країни, можна говорити лише в найчорніших фарбах. 10 із 15 найкрупніших банків не змогли пройти стрес-тест, що в перекладі на людську мову означає, що вони знаходяться на грані краху. При цьому стрес-тест не пройшов жоден(!) державний банк. Все це говорить про те, що вся наша банківська система знаходиться на грані краху. І якщо два тижні тому можна було прогнозувати обвал третини банків, то сьогодні може завалитися до 70% всіх банків країни.

Паралельно, треба чітко розуміти, що валюта в країну не повертається. Експортери, не зважаючи на всі проблеми з податковою, роблять все від себе залежне, щоб не заводити гроші в країну. Чому? Тому, що тут вони мають продати всю валюту, але потім купити її вони просто не зможуть. Чому? Тому що є ще одна проблема, яка окреслилася в останні тижні – у нас утворився чорний курс валют, який в середньому на дві гривні відрізняється від офіційного. І тут треба також чітко говорити, що цей чорний ринок хтось «кришує» і працює на його зміцнення. Простіше кажучи, всі ці фактори - це пряме повторення початку 90-х, коли існувала тіньова фінансова система в країні. До чого це призвело? До гіперінфляції і різкого збагачення 10-12 сімей.

Що робить зараз Нацбанк? Перш за все вся система продажу валюти перейшла в ручний режим. Ця схема свого часу, як короткотермінова спрацювала в 2004 році, коли Яценюк де-факто, саме так керував НБУ. Але вся проблема полягає в тому, що тоді цей період був короткотерміновий і економіка була на підйомі. Справді, так можна збити спекулятивний попит, але тільки в тому випадку, коли далі ми розуміємо, що економіка йде вгору і є програма розвитку цієї самої економіки. Сьогодні ж тактика «відтягнутого попиту» несе глобальну загрозу уже в середньостроковій перспективі. Ми попадаємо в замкнене коло: економіка не працює, банки не можуть обслуговувати депозити за надвисокими ставками, НБУ продовжує затискати банки. Таким чином виникає ситуація, коли фактично всі банки знаходяться в дефолтному чи напівдефолтному стані. А НБУ робить вигляд, що контролює процес. Хоча сьогодні, Нацбанк не контролює навіть процес вільного падіння банківської системи. Більше того, вже зараз стало зрозуміло, що регулярні зустрічі голови НБУ з керівниками найкрупніших банків є фількіною грамотою. Реальних механізмів виходу з банківської кризи керівник НБУ не може запропонувати. У Гонтарєвої просто немає ані реального плану, ані навіть бачення куди рухатися далі.

Чи є вихід з кризи? Очевидно, що так. При цьому перший крок в вирішенні цієї проблеми лежить в комунікаційній площині. НБУ сьогодні не веде діалог з урядом. Сьогодні неможливо намацати шляхи виходу з кризи без комунікації на рівні керівника НБУ, міністрів фінансів, економіки, керівників податкової, митниці та силовиків. Власне, керівники всіх цих відомств повинні зібратися разом, щоб розпочати розробляти план виходу з кризи.

Щодо практичних кроків, які потрібно зробити, то очевидно, що треба йти на неординарні кроки. Якими можуть бути ці кроки?

1. Необхідно реструктурувати зобов’язання юридичних та фізичних осіб на 5-10 років. Слід зазначити, що такий підхід дасть стимул підприємствам продовжити працювати. Інакше вони просто нічого не заплатять і підуть в банкрутство.
2. Іпотечні кредити, які зараз є найбільшим головним болем населення, треба реструктурувати як мінімум на 5 років.
3. Максимальна ефективна ставка за діючими кредитами має бути встановлена на рівні не віще облікової ставки НБУ (зараз 12,5%). Максимальна ставка по депозитах не може бути вищою ніж облікова ставка НБУ. Таким чином, ми автоматично дозволимо банкам, юрособам та населенню перезапустити банківську систему.
4. Має бути докорінно змінена система рефінансування банків. Зараз по суті вся банківська система перетворюється в фінансову піраміду. Якщо раніше в банківській системі основним донором були фізособи та зовнішні запозичення, то сьогодні ці джерела зникли. Єдиним реальним донором може бути НБУ та Мінфін, які мають допомогти банкам замістити відтік депозитних коштів через ефективне рефінансування. При чому сьогоднішні 19%, під які дається рефінансування – лише прискорюють створення загальнонаціональної фінансової піраміди.
5. Держава має ініціювати створення кількох масштабних інфраструктурних проектів, які б вдихнули життя в економіку країни.
6. Будь-яка людина в країні має розуміти, що існує правило невідворотності покарання за порушення законів.

Саме ці міри треба втілити в життя якомога швидше. Бо сьогодні керівництво НБУ, на жаль, займає позицію страуса, очікуючи, що ситуація сама розсмокчиться. Відсутність координації з урядом призводить до того, що всі кивають один на одного, а економічна ситуація різко погіршується.

І нарешті, останнє. Якщо керівник НБУ продовжить політику «нічогонероблення» і гривня буде падати такими темпами як зараз – це не зможе не вплинути на рейтинг Порошенка і його партії. І судячи з усього, курс гривні, разом з ситуацією на Донбасі, стане головною фішкою всіх критиків Порошенка.


http://espreso.tv/article/2014/09/16/holova_nbu_stala_holovnoyu_zahrozoyu_dlya_reytynha_poroshenka

9 комментариев :

  1. В уряді визнали, що ратифікацію асоціації свідомо гальмували через Росію
    http://www.eurointegration.com.ua/news/2014/09/16/7026032/

    не учится новая власть на старых ошибках, по прежнему пытается договариваться за спиной у народа

    ОтветитьУдалить
  2. ГОнтарева себя уже зарекомендовала на митинге под НБУ,
    когда ее только назначили головой НБУ..
    Она сказал что она живет по новому, и дала нам понять что мы вкладчики (быдло) которое ей не интересно...
    Пускай Порошенко сделает выводы, как брать непрофессиональную подружку на посаду головы НБУ....
    Опрокинулась практически вся банковская система...
    А ведь тогда под НБУ мы были одни из первых проблемных банков...
    А может просто нас надо было выслушать и помочь решить наши проблемы.....

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Решать проблемы никогда не поздно, но для этого нужно хотя бы желание что-то решать, а его пока не видно у НБУ.

      Если власть не сможет заслужить доверие народа, то этот народ уничтожит власть, страну и себя. Это мы хорошо можем видеть на примере банковской системы, люди скупают валюту, журналисты нагнетают панику ...НБУ принимает решения, которые только усугубляют ситуацию.

      Удалить
  3. Полный бред. Заморозить депозиты - значит поднять новую волну протестов. У человека не такая уж длинная жизнь, чтобы затягивать пояса по Яценюковски, по Гонтаревски и т.д. Многие пенсионеры попросту не доживут,больные не долечатся , семьи расскандалятся. Только реформа-закон о полном сохранении вкладов, перевода в полном объёме в принимающий госбанк вместе с законом об ответственности владельца может успокоить банковскую систему., после чего обратиться к народу о возврате денег в банки и профессиональном подходе к бизнесу и экономике в целом. Но это ни с этим правительством. Яценюк считает что он самый умный и советы ему не нужны. Если не по его то сразу ультиматум--уйду. А сейчас и вовсе не доведя до результата смывается в ВР. Обратно сиена кабмина- обратно прыжок доллара

    ОтветитьУдалить
  4. Друзья! Был вчера на личном приеме у Соловьевой и попросил ее сказать откровенно, какие перспективы у нас, вкладчиков-физлиц. На что она мне ответила: "Вряд ли выплаты до нас дойдут или кадый получит по 3 копейки". Единственная возможность, с ее слов, добиваться внесения изменений в закон об очередности выплат, то есть сначала население, а потом фонд. Но это фактически означает, отобрать деньги от государства и раздать людям. Слабо верится, что кто-то в нашей стране на это пойдет.

    ОтветитьУдалить
  5. Ей так проще ответить)))Нужно заставить платить кредиты,тогда все можно вернуть

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. она не то что заставить, она даже прием платежей по нормальным кредитам организовать не собирается, тем самым сбивает стоимость активов

      Удалить
  6. Вот сволочь,так чего мы ее не беспокоим?Надо о себе напомнить!!!

    ОтветитьУдалить
  7. Соловйова имеет все шансы сесть. Нам от этого конечно не легче. Поверьте она понимает что у нее под ногами Земля гореть будет. Я лично свои ей деньги не подарю. Эти твари остановится не могут пока их не остановить. Это касается также морозова, ломановой и других.

    ОтветитьУдалить