Валерія Гонтарева: розмір не має принципового значення

Комментариев нет

Валерія Гонтарева: Головне для банку – не розмір активів, а чистий капітал та прозора діяльність



26 вересня 2014 року в Національному банку України відбулася нарада з більш ніж 80 керівниками банків ІІІ і IV груп. Вони мали можливість поспілкуватися з керівництвом Національного банку та висловити пропозиції щодо підвищення ефективності роботи банківської системи в надзвичайно складних умовах сьогодення.

Голова Національного банку Валерія Гонтарева розпочала дискусію з огляду макроекономічної ситуації і чітко окреслила виклики, які зараз постали перед економікою України. Вона наголосила, що девальвація, яка триває в Україні з початку року, спричинена накопиченими макроекономічними дисбалансами, зокрема режимом фіксованого обмінного курсу, який штучно утримувався в 2010 – 2013 роках. "Зараз ми тільки наближаємося до повноцінного режиму інфляційного таргетування, який, зокрема, передбачає гнучке курсоутворення. Але завдяки зусиллям Уряду і Національного банку за підтримки зовнішніх кредиторів, насамперед МВФ, цей режим ми почали активно запроваджувати. Якби не загострення ситуації в зоні АТО наприкінці серпня, ми б уже зараз бачили результати цієї роботи. Оскільки вже в липні платіжний баланс став практично збалансованим, а пропозиція на ринку іноземної валюти переважала над попитом", – наголосила Валерія Гонтарева.

Тож на сьогодні найважливішим питанням валютно-курсової політики Національного банку України є усунення дисбалансів, які виникають в економіці у зв’язку із загостренням військової ситуації на сході країни. "Заходи, запроваджені Національним банком України для заспокоєння валютного ринку, є тимчасовими і спрямовані на те, щоб утримати бізнес та населення від різких та необдуманих кроків. Також ми сподіваємося на підтримку банків і конструктивний діалог з ними", – зазначила Валерія Гонтарева та закликала банки інформувати Національний банк про необхідність коригування окремих положень нормативної бази, які загрожують стабільній роботі банків та їх клієнтів.

Директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Олена Щербакова нагадала, що Національний банк України уважно ставиться до пропозицій учасників ринку. Так нещодавно до відома банків було доведено роз’яснення, що заборона розрахунків за імпортними операціями без увезення товару на територію України не поширюється на операції з оплати туристичних, транспортних та комунікаційних послуг резидентами за наявності в них відповідних ліцензій (дозволів), транспортних послуг резидентами-експедиторами та деяких інших.

Окремо Голова Національного банку наголосила на необхідності безумовного виконання законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму. "Тіньові схеми, що діяли в банках, визнаних неплатоспроможними у зв’язку з відмиванням коштів, можуть спробувати застосувати в добросовісних банках. А персональну відповідальність за дотримання банківського законодавства нестиме менеджмент банків", – попередила вона і закликала керівників банків уважно ставитися до питань фінансового моніторингу. Також Валерія Гонтарева нагадала про необхідність розкриття реальних власників істотної участі, цей процес слід завершити до кінця 2014 року.

Під час зустрічі директор Генерального департаменту банківського нагляду Алла Шульга повідомила, що до кінця вересня 2014 року буде завершено діагностичне обстеження банків ІІ групи, нині триває дискусія стосовно проведення такого обстеження в малих та середніх банках.

Банкіри висловили побажання, щоб під час проведення аукціонів враховувалися особливості діяльності малих банків. Вони отримали попередню згоду щодо зниження мінімального розміру лота з 500 до 100 тис. дол. США для задоволення потреб клієнтів у купівлі валюти.

Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко зазначив: "У ситуації, коли кожен з банків діє окремо, вони не мають узгодженої позиції". Валерія Гонтарева закликала присутніх до формування консолідованої позиції банківської спільноти і запевнила в тому, що вона буде почута центральним банком.

"Для Національного банку України розмір активів банку не має принципового значення, головне – це чистий капітал та прозора звітність", – підсумувала Голова Національного банку.


http://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=10710203&cat_id=55838

Комментариев нет :

Отправить комментарий