Держава прийняла рішення щодо ПАТ "АКБ "КИЇВ", що дозволить в повній мірі вирішити проблеми його клієнтів (вкладників та інших кредиторів) та захистити їх кошти (заощадження) шляхом відчуження всіх активів та зобов’язань ПАТ "АКБ "Київ" на користь іншого державного банку

17 комментариев

Прес-реліз Міністерства фінансів України, Національного банку України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

Міністерство фінансів України повідомляє, що 11 лютого 2015 року Уряд України на своєму засіданні прийняв рішення про подальшу долю публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний банк "КИЇВ" (далі - ПАТ "АКБ "КИЇВ"), яке дасть змогу в повній мірі вирішити проблеми його вкладників та інших кредиторів.

За пропозицією Експертно-аналітичної ради з питань участі держави в статутному капіталі банків, яку очолює Міністр фінансів України, Уряд України прийняв рішення, згідно з яким ПАТ "АКБ "КИЇВ" буде виведено з ринку шляхом відчуження всіх активів та зобов’язань (вкладників та інших кредиторів) до державного Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" (далі – АБ "Укргазбанк").

Таким чином, щодо ПАТ "АКБ "КИЇВ" буде застосовано спеціальну процедуру, передбачену статтями 39, 411 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", яка дозволить вивести банк із ринку, водночас забезпечивши переведення депозитів його вкладників в інший банк з державною часткою.

Після передання зобов’язань ПАТ "АКБ "КИЇВ" до АБ "Укргазбанк" власники коштів – не тільки фізичні, але й юридичні особи (включаючи професійні спілки) – будуть мати повний доступ до своїх рахунків (у тому числі депозити, що перевищують 200 тисяч гривень) та зможуть вільно ними розпоряджатися.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб здійснюватиме технічно-організаційне забезпечення реалізації рішення Уряду шляхом запровадження тимчасової адміністрації в ПАТ "АКБ "КИЇВ", проведення інвентаризації, формування реєстрів активів та зобов’язань тощо.

"Держава – відповідальний власник, який здійснює необхідні заходи із забезпечення збереження коштів вкладників. Одночасно держава прагне бути ефективним власником. Банк "КИЇВ" - невеликий банк, який не зміг пройти крізь кризу. Держава виступає за консолідацію своїх активів у банківській системі, що захистить інтереси вкладників, збільшить ефективність роботи банків, зменшить витрати на їх адміністрування та дасть змогу краще протистояти викликам сьогодення", - сказала з цього приводу Міністр фінансів України Наталія Яресько.

Рішення Уряду знайшло підтримку Національного банку України. Перший заступник Голови Національного банку України О. В. Писарук зазначив, що Національний банк України підтримує дії Міністерства фінансів України як добросовісного акціонера. Також він зауважив: "Рішення щодо ПАТ "АКБ "КИЇВ" є позитивним сигналом для суспільства та сприяє підвищенню довіри до банків з державною часткою та банківської системи загалом".

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб К. М. Ворушилін у свою чергу зазначив, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб уживатиме всіх можливих заходів для забезпечення максимально оперативної реалізації рішення Уряду щодо виведення ПАТ "АКБ "КИЇВ" з ринку шляхом передання всіх його активів і зобов’язань АБ "Укргазбанк". "Ми зробимо все можливе для того, щоб якнайшвидше забезпечити відновлення прав вкладників та інших кредиторів ПАТ "АКБ "КИЇВ" щодо отримання ними своїх коштів через установи АБ "Укргазбанк", - додав він.



Довідково.

ПАТ "АКБ "КИЇВ" капіталізований державою у 2009 році. Витрати на капіталізацію цього банку становили 3,565 млрд. гривень. Держава була вимушена взяти участь у капіталізації банку з метою підтримання його платоспроможності, але ці заходи не віришили проблеми неефективної його діяльності.


http://www.fg.gov.ua/relises/derjava-priynyala-rishennya-schodo-pat-quotakb-quotki%D0%87vquot-scho-dozvolit-v-povniy-miri-virishiti-pr-1080.html

17 комментариев :

  1. ..... Уряд України на своєму засіданні прийняв рішення ..., яке дасть змогу в повній мірі вирішити проблеми його вкладників та інших кредиторів. ....

    Видите, товарищ Подполковник, стоило Вам назвать премьер-министра нехорошим словом - как сразу же зашевелились. Восприимчивы всё-таки к критике оказались!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. еще Писарук в последнее время отличается особенно "умными" высказываниями

      Удалить
    2. ну не идиот?

      "Рішення щодо ПАТ "АКБ "КИЇВ" є позитивним сигналом для суспільства та сприяє підвищенню довіри до банків з державною часткою та банківської системи загалом".

      Удалить
    3. А что не так, по-Вашему?
      Конечно, спрыяэ. Другое дело, что раньше надо было булками шевелить.

      Удалить
    4. это как с сгоревшем доме найти обгоревший труп и радоваться, что не все еще сгорело

      извиняюсь, за такие не совсем этические сравнения

      Удалить
    5. по банку Киев
      http://minprom.ua/articles/176779.html

      Удалить
    6. Да он, вроде, не радуется. Грустит.
      Сейчас вообще всем тяжело...

      Удалить
    7. не звучит грустно, звучит как достижение

      Удалить
    8. еще лучше звучала попытка найти оправдание Фирташу, нашли папередникив папередникив

      http://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=14351307&cat_id=55838

      Удалить
  2. Сумма претензий к неплатежеспособным банкам составляет 58,4 млрд гривень. Фонд гарантирования вкладов физических лиц подал в правоохранительные органы 437 претензий о возмещении убытков фонду на 58,4 млрд грн в результате противоправных действий должностных лиц неплатежеспособных банков.
    УНИАН: http://economics.unian.net/finance/1043061-summa-pretenziy-k-neplatejesposobnyim-bankam-sostavlyaet-584-mlrd-griven.html

    ОтветитьУдалить
  3. Меморандум о реструктуризации валютных кредитов, разработанный Национальным банком Украины совместно с банками – крупнейшими кредиторами по ипотеке и объединениями валютных заемщиков, уже подписали 12 коммерческих банков, в портфеле которых находится 90% кредитов физических лиц в иностранной валюте. Об этом сообщила глава НБУ Валерия Гонтарева в ходе выступления в Верховной Раде.
    http://economics.unian.net/finance/1042991-poyti-navstrechu-valyutnyim-zaemschikam-soglasilis-uje-12-bankov.html

    ОтветитьУдалить
  4. Надо отдать должное клиентам банка Киев : они ежедневно десятками отправляли письма для Яресько и на фейсбуке только и видно было их обращения о проблемах в банке Киев. И не ждали, пока ИГ за них напишет. :(

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Алла, там, скорее, другое.
      Возможно, они хотят только опробовать эту схему на небольшом банке вроде "Киева". Если всё пройдёт благополучно, не исключено, что и нам повезёт.

      Удалить
    2. Банк Киев был государственный. О чем Вы?

      Удалить
    3. То есть им можно было ничего и не предпринимать для спасения своих вкладов? Зачем тогда писали?

      Удалить
    4. Государство ответственный акционер

      Удалить
  5. Наша проблема в том, что мы доверили свои сбережения не государственному банку. Поэтому вынуждены бороться за спасение своих денег, потому, " що чинне законодавсво так прописане, що не дозволяє приєднати приватний банк до державного". Ну не может же государсто воровать само у себя, экспроприировать надо у буржуев :). Законы истории и революций.

    ОтветитьУдалить