АТ "ЗЛАТОБАНК" віднесено до категорії неплатоспроможних

4 комментария
У зв’язку з тим, що АТ "ЗЛАТОБАНК" після закінчення робочого дня 12 лютого 2015 року всупереч вимогам Національного банку України здійснив операції зі значним ризиком для вкладників та інших кредиторів банку, Правління Національного банку України з метою захисту кредиторів банку та інтересів держави було змушене негайно прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Так ще 19 серпня 2014 року у зв’язку з появою ознак погіршення стану ліквідності АТ "ЗЛАТОБАНК", надходженням скарг клієнтів банку на несвоєчасне виконання ним своїх зобов’язань, АТ "ЗЛАТОБАНК" був переведений у особливий режим контролю: призначено куратора – службовця Національного банку України.

Ураховуючи подальше погіршення фінансового стану АТ "ЗЛАТОБАНК", здійснення банком ризикової діяльності, порушення ним вимог нормативно-правових актів Національного банку України, АТ "ЗЛАТОБАНК" 04 грудня 2014 року віднесено до категорії проблемних та встановлено строк для вжиття заходів щодо приведення своєї діяльності у відповідність до вимог банківського законодавства України.

Незадовільний фінансовий стан АТ "ЗЛАТОБАНК" потребував від акціонерів та керівництва цього банку вжиття негайних дієвих заходів, спрямованих на поліпшення його фінансового стану та усунення причин, що призвели до його погіршення.

З метою стабілізації діяльності АТ "ЗЛАТОБАНК", усунення порушень та причин, що призвели до погіршення фінансового стану, Національний банк України проводив роботу з акціонерами та керівниками АТ "ЗЛАТОБАНК" щодо врегулювання ситуації, висував відповідні вимоги, а також надавав рекомендації щодо вжиття дієвих заходів, спрямованих на покращення фінансового стану.

АТ "ЗЛАТОБАНК" неодноразово надсилав до Національного банку України план фінансового оздоровлення, який не передбачав ефективних заходів, спрямованих на поліпшення фінансового стану, а також усунення всіх порушень нормативно-правових актів Національного банку України. Водночас, навіть наданий АТ "ЗЛАТОБАНК" план фінансового оздоровлення, який був неефективним, не виконувався.

З огляду на це Правління Національного банку України прийняло постанову від 13 лютого 2015 року № 105 "Про віднесення ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ЗЛАТОБАНК" до категорії неплатоспроможних".

http://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=14599987&cat_id=55838

4 комментария :

  1. в банке хранили деньги более 115 тысяч человек, общий объем депозитов населения составлял 4,2 млрд гривен

    ОтветитьУдалить
  2. Владельцами Златобанка являются мать и дочь Елена и Ольга Якименко. Учреждение также связывают с бизнесменом Леонидом Юрушевым на основании того, что Елена Якименко была одно время топ-менеджером в банке "Форум", когда им владел Юрушев, а сам Златобанк был зарегистрирован вскоре после того, как Юрушев продал "Форум" немцам.

    ОтветитьУдалить
  3. Очередной жертвой банковского кризиса стал Златобанк. За шесть месяцев, которые были даны ему НБУ для безуспешного восстановления своей платежеспособности, валютные вклады населения в учреждении значительно подорожали. Но даже после этого 78% обязательств банка перед вкладчиками не подпадают под гарантии выплат ФГВФЛ, в том числе «зависли» вклады в драгметаллах объемом почти 600 кг золота.

    ОтветитьУдалить