Правління Національного банку України схвалило низку рішень для стабілізації грошово-кредитного ринку на основі рекомендацій Комітету з монетарної політики

8 комментариев
Правління Національного банку України 2 березня 2015 року схвалило низку рішень для стабілізації макрофінансової ситуації за результатами рекомендацій Комітету з монетарної політики Національного банку України (далі – КМП) щодо необхідності проведення більш жорсткої грошово-кредитної політики.

На засіданні КМП було розглянуто стан грошово-кредитного ринку, динаміку макроекономічних показників та можливі сценарії подальшого розвитку подій.

Зокрема було відзначено суттєве прискорення споживчої інфляції – у січні 2015 року до 28.5% у річному вимірі. Основним чинником прискорення інфляції стало коригування цін з огляду на девальвацію гривні. Загалом валютний ринок України перебуває в стресовому стані, що насамперед пов’язано з негативними очікуваннями на фоні продовження військових дій на сході країни. З початку року знецінення обмінного курсу гривні відносно долара США становило близько 80%.


Навіть ураховуючи екстраординарні умови функціонування української економіки, таке знецінення гривні визнано надмірним і таким, що не відповідає фундаментальним макроекономічним параметрам.

Зазначене зумовило необхідність використання разом з уже запровадженими адміністративними обмеженнями таких комплексних заходів монетарного регулювання для стримування девальваційного тиску на гривню, зниження напруги на грошово-кредитному ринку та нівелювання ризиків для цінової стабільності в середньостроковій перспективі:

1) підвищення з 04.03.2015 облікової ставки з 19,5% до 30,0% річних (постанова Правління Національного банку України № 154 від 02.03.2015) з відповідним коригуванням процентних ставок за активними та пасивними операціями Національного банку України з регулювання ліквідності банківської системи.

Водночас з метою уникнення негативних наслідків для стабільності банківської системи визнано доцільним обмежити вплив підвищення облікової ставки на вартість уже наданих банкам стабілізаційних кредитів – їх вартість не зміниться;

2) збільшення обсягів обов’язкових резервів банків.

У наступному періоді утримання обов’язкових резервів (11 березня – 10 квітня 2015 року) обсяг обов’язкових резервів банків у встановленому нормативі збільшиться орієнтовно на 12 млрд. грн., що зменшить обсяги вільної ліквідності банківської системи та сприятиме зниженню девальваційного тиску на обмінний курс. Основним чинником такого зростання буде курсова переоцінка залучених коштів в іноземній валюті. Оскільки таке зростання обов’язкових резервів є надто жорстким навіть за нинішньої ситуації на грошово-кредитному ринку і може ускладнити банкам обслуговування платіжного обороту їх клієнтів, ухвалено рішення дозволити банкам зараховувати в покриття обов’язкових резервів 100% обсягу залишків готівки в касах банків в національній валюті (наразі можна зараховувати 50% від таких залишків). Це дасть змогу нівелювати вплив курсового чинника на обсяг обов’язкових резервів в сумі орієнтовно 9 млрд. грн. Відповідно обсяг обов’язкових резервів, який банкам необхідно буде сформувати додатково, збільшиться орієнтовно на 3 млрд. грн. (більш точні цифри залежатимуть від динаміки обсягу залучених коштів та обмінного курсу до початку наступного періоду резервування). Нові резервні вимоги набудуть чинності з 10 березня 2015 року;

3) використання жорстких кількісних показників грошової пропозиції відповідно до попередніх домовленостей з фахівцями Міжнародного валютного фонду.

На засіданні КМП було розглянуто та схвалено попередньо узгоджені з МВФ в рамках нової програми розширеного фінансування орієнтири монетарних агрегатів. Зокрема максимально допустиме зростання монетарної бази в 2015 році, узгоджене з макроекономічними прогнозами, було оцінено в 91 млрд. грн.

Параметри монетарної програми передбачають:
значна частина збільшення монетарної бази буде забезпечена шляхом надання кредитних ресурсів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб для здійснення компенсацій вкладникам ліквідованих банків з метою відновлення стабільної роботи банківської системи;
жорстке обмеження зростання обсягів ОВДП у портфелі Національного банку України, тобто мінімізація фінансової підтримки НАК "Нафтогаз України" та державного бюджету;
активне використання стерилізаційних інструментів для абсорбції надлишкової ліквідності банківської системи з метою нівелювання інфляційного та девальваційного тиску;
рівномірний квартальний розподіл перерахувань прибутку Національного банку України до державного бюджету з метою недопущення дестабілізації грошового та валютного ринків.

За оцінками фахівців Національного банку, цей комплекс заходів разом з уже запровадженими адміністративними обмеженнями на фоні деескалації військового конфлікту на сході країни та отримання коштів від міжнародних фінансових організацій дасть змогу зняти напругу на грошово-кредитному ринку, знизити волатильність обмінного курсу та сформувати тенденцію на зниження інфляції до однознакового рівня в середньостроковій перспективі. Як тільки зазначені тенденції набудуть стійкого характеру та за наявності ознак макрофінансової стабілізації Національний банк України має намір поступово пом’якшувати грошово-кредитну політику та скасовувати запроваджені адміністративні обмеження.

8 комментариев :

  1. Как только речь доходит до позорной отставки, НБУ начинает работать

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Угу, я вот тоже заметил: как только усилиями Правительства нацвалюта "укрепляется" на пару гривен - доллар исчезает из обменников.

      Можно начинать составлять сборник а-ля "Народные приметы".

      Удалить
  2. Ігор Мосійчук

    Щойно фракція Блоку Петра Порошенка провалила голосування за повернення валютної виручки в Україну. Це викликало обурення в Радикальної Партії та Народного Фронту, які заблокували трибуну. Тепер стає все зрозумілим: яка політична сила стоїть за валютними махінаціями на фінансовому ринку України.

    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1565676150382953&id=100008217484309

    http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=969

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Порошенко продолжает делить с Яценюком остатки Украины

      Удалить
  3. http://minfin.com.ua/2015/03/04/6403400/. Украине есть к чему стремится, ведь не у нас "пальма" первенства.

    ОтветитьУдалить
  4. Рома, Вы снова меня опередили.

    ОтветитьУдалить