Обращение, подписанное вкладчиками на митине 27 апреля

1 комментарий
Президенту України
Порошенку П.О.

Голові Верховної Ради України
Гройсману В.Б.

Премьєр-міністру України
Яценюку А.П.

Главі Адміністрації Президента України
Ложкіну Б.Є.

Голові Комітету ВРУ з фінансової політики та банківської діяльності
Рибалка С.В.

Міністру фінансів
Яресько Н.А.

Голові правління Національного банку України
Гонтаревій В.О.

Директору-розпоряднику ФГВФО
Ворушиліну К.М.

27 квітня 2015 р.

Шановні панове!

В результаті масового визнання Національним банком України великих банків (в тому числі «Форуму», «VAB», «Дельти») неплатоспроможними і їх подальшої ліквідації Фондом гарантування вкладів в умовах системної банківської кризи в Україні, постраждає набагато більше людей ніж здається на перший погляд:

1) Населення втрачає всі свої заощадження понад 200 тис грн., а це близько 50% всіх заощаджень фізичних осіб,

2) Підприємства втрачають всі свої гроші на рахунках в ліквідованих банках,

3) Працівники постраждалих підприємств втрачають роботу і тому не можуть купувати товари та послуги інших підприємств.

В результаті криза поширюється далі і через це страждають навіть ті люди і підприємства, у яких ніколи не було грошей в ліквідованих банках.

Всі ці проблеми можна буде поступово вирішити або зменшити їх негативний ефект, якщо буде прийнятий законопроект 2188 (допрацьована версія додається). Цей законопроект дає можливість врятувати заощадження вкладників неплатоспроможних банків (депозити населення понад 200 тис грн і кошти підприємств) шляхом передачі заощаджень працюючим банкам з тимчасовим заморожуванням цих грошей на розумні строки у вигляді строкових депозитів. За законопроектом 2188 заощадження передаються працюючим банкам разом з майном неплатоспроможних банків.

Законопроект 2188 також важливий і потрібний державі так як дозволяє вирішувати проблему збереження заощаджень вкладників неплатоспроможних банків без фінансування з державного бюджету і кредитів НБУ. Законопроект 2188 відповідає успішної світовій практиці та рекомендаціям Міжнародного валютного фонду і Світового банку по роботі з неплатоспроможними банками в умовах системної банківської кризи.

Ми також розробили детальний План щодо відновлення довіри вкладників до банківської системи і до держави (додається). План включає в себе наступні основні вимоги:

1) Невідкладно прийняти законопроект 2188;

2) Створити перехідний банк в якості приймаючого банку;

3) Створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України;

4) Розглянути та затвердити план дії та питання відновлення довіри вкладників до банківської системи України на засіданні РНБО.

Ми також вважаємо дуже важливим і дуже терміновим встановити тимчасовий мораторій на продаж активів великих неплатоспроможних банків до прийняття закону 2188 (додається проект закону про такий тимчасовий мораторій).

Підсумовуючи ми, народ України – мільйони постраждалих вкладників, закликаємо Вас терміново підтримати законопроект 2188, звернувшись до відповідних органів, та прикладений План (дорожню карту) щодо відновлення довіри вкладників до банківської системи і до держави і дати невідкладні доручення Вашим підлеглим для його негайного виконання з метою якнайшвидшого подолання системної банківської кризи в Україні.

Відповідь на наше звернення просимо надати на наступну адресу:

а/с 391, вул. Хрещатик, 22, м. Київ, 01001, Україна.

Підписи постраждалих вкладників АТ «Дельта Банк», ПАТ «Банк Форум» та ПАТ «ВіЕйБі»

1 комментарий :

  1. Пропоную всім розповсюдити цей лист адресатам всіма можливими способами

    ОтветитьУдалить