ПАТ “КБ “ФІНАНСОВА ІНІЦІАТИВА” віднесено до категорії неплатоспроможних

Комментариев нет
Публічне акціонерне товариство “Комерційний банк “ФІНАНСОВА ІНІЦІАТИВА” (далі – ПАТ “КБ “ФІНАНСОВА ІНІЦІАТИВА”) 23 червня 2015 року рішенням Правління Національного банку України віднесено до категорії неплатоспроможних.

Національний банк наголошує, що переважна більшість вкладників банку, вклади яких підлягають відшкодуванню Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, а саме 59 тис. осіб, або 92% отримають свої кошти в повному обсязі. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб забезпечить виплати гарантованої суми вкладів в обсязі більше 3,7 млрд. грн.

ПАТ “КБ “ФІНАНСОВА ІНІЦІАТИВА” з лютого 2015 року та впродовж 180 днів, тобто до 23 червня 2015 року, був зобовʼязаний привести свою діяльність у відповідність до вимог законодавства України, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку України.

Проте, незважаючи на всі зусилля зі стабілізації, зокрема докапіталізацію банку власником істотної участі фінустанови, зупинити відплив коштів, стабілізувати ліквідність і відновити платоспроможність в умовах поточної фінансової кризи так і не вдалося. Свідченнями цього є невиконання ПАТ “КБ “ФІНАНСОВА ІНІЦІАТИВА” зобов’язань перед Національним банком України за кредитами рефінансування через значний дефіцит ліквідності банку, подальший відплив коштів клієнтів, надходження численних скарг до Національного банку України клієнтів цього банку щодо неповернення коштів.

Рішення про віднесення ПАТ КБ “ФІНАНСОВА ІНІЦІАТИВА” до категорії неплатоспроможних прийнято відповідно до статей 7, 15, 55 Закону України “Про Національний банк України” та статей 67, 73, 75, 76 Закону України “Про банки і банківську діяльність”.

Нагадуємо, що відповідно до законодавства України ПАТ “КБ “ФІНАНСОВА ІНІЦІАТИВА”, віднесене до категорії неплатоспроможних, підпадає під юрисдикцію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд), який запроваджує тимчасову адміністрацію та призначає уповноважених осіб у цій фінансовій установі. Фонд гарантує кожному вкладнику відшкодування коштів за його вкладом. Кошти відшкодовуються в розмірі вкладу, уключаючи відсотки, нараховані на день прийняття рішення Національним банком України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних і початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, установленого на дату прийняття такого рішення, незалежно від кількості вкладів в одному банку.

Комментариев нет :

Отправить комментарий