Звернення ГО «Форум СОС» до Директора-розпорядника ФГВФО Ворушиліна К. М. щодо діяльності уповноваженої особи-ліквідатора ПАТ «БАНК ФОРУМ» Ларченко І.М

15 комментариев

Шановний Костянтине Миколайовичу!

На додаток до нашого листа №56 від 19 серпня 2015 року, хотіли би повідомити про наступне.

Представники ГО "ФОРУМ СОС" відвідали 27 cерпня 2015 року складські приміщення, що використовуються для збереження активів банку з метою ознайомлення з лотами, що виставлені на аукціон 1 вересня 2015 року та виявили цілий ряд грубих порушень.

В оголошенні щодо продажу активів на аукціоні в електронній формі вказано наступне: "Майно можна оглянути по вівторках та четвергах (крім вихідних) з 10.00 до 12.30 за адресою: м. Київ, вул. Червоноткацька, 46". Проте, за вказаною адресою нами не вдалося знайти частину майна, що включено до продажу на аукціоні, а саме лот №1, лот №13 та лот №14. Під час телефонної розмови, уповноважена особа-ліквідатор І.Ларченко повідомила, що дане майно знаходиться в оренді, а тому відсутня можливість з ним ознайомитися. Вважаємо, що даний факт є грубим порушенням чинного законодавства та може мати ознаки корупції з боку уповноваженої особи.

Відповідно до оголошення, лоти №8-12 містять наступне найменування активів:

Лот №8. Система відеоспостереження в кількості 2 одиниць
Лот №9. Система відеоспостереження в кількості 2 одиниць
Лот №10. Система відеоспостереження в кількості 3 одиниць
Лот №11. Система відеоспостереження в кількості 3 одиниць
Лот №12. Система відеоспостереження в кількості 5 одиниць

Проте, дана інформація відносно кожного лоту є неповною. Кожен також включає на додаток до самих систем численні камери зовнішнього та внутрішнього відеоспостереження, відеореєстратори та інші пристрої та додаткові елементи, вартість яких набагато більше за вартості систем.

Таким чином, своїми діями, уповноважена особа намагається або зменшити привабливість активів, що виставлено на продаж, або безкоштовно передати інші активи, що не включені до лоту переможцю аукціону. Вважаємо, що даний факт є грубим порушенням чинного законодавства та може мати ознаки корупції з боку уповноваженої особи. 

В оголошені не вказано жодної інформації щодо моделі та виробника активів, що виставлено на продаж., що дозволило б оцінити якість активів та відповідність початкової ціни лоту ринковій вартості активу.  Під час зустрічі з представниками ГО "ФОРУМ СОС", уповноважена особа І.Ларченко повідомила, що це робиться через неможливість встановити модель, назву виробника активу. Проте, дане твердження не відповідає дійсності. Кожний актив, що був представлений в лоті містить необхідну інформацію. Більш того, наприклад, як нам повідомили фахівці з безпеки, система відеоспостереження, що виставлена на продаж в лотах №8-12 є високоякісною та унікальною за своїми характеристиками для України. Надання такої інформації значно збільшило би привабливість таких активів для покупців.

Вважаємо, що своїми діями уповноважена особа намагається зменшити привабливість активів, що виставлені на продаж. Це є свідченням або непрофесіоналізму з боку уповноваженої особи, або може мати ознаки корупції.

Представники ГО "ФОРУМ СОС" відвідали всі складські приміщення, що використовуються для збереження майна ПАТ "БАНК ФОРУМ". За нашою оцінкою, вартість складських витрат є значно завищеною (при наймі в 5 разів вище ринкової). Наша оцінка базується на вартості поточної оренди на складські приміщення. що розташовані поряд та мають такі самі характеристики.

З урахуванням вищевикладеного, повторно вимагаємо від Фонду вжити наступні заходи щодо діяльності ліквідатора І.М.Ларченко:

Звільнити уповноважену особу-ліквідатора ПАТ «Банк ФОРУМ» Ларченко І.М. з даної посади через систематичне неналежне виконання покладених на неї завдань та обов’язків, направлених на забезпечення реалізації майна за найвищою вартістю, збереження активів банку, запобігання втрати майна, систематичну неправомірну відмову у наданні інформації, дії та висловлювання, що ставлять під великий сумнів наявність високих професійних та моральних якостей та відповідного професійного досвіду, тощо.

Надати відповідні доручення про вжиття всіх необхідних заходів щодо забезпечення ефективності процедури ліквідації ПАТ «Банк ФОРУМ», в тому числі щодо врахування всіх вищезазначених пропозицій та зауважень та забезпечити контроль за їх виконанням. Про результати вжитих заходів просимо повідомити громадське об’єднання. «Форум СОС».

Скасувати проведення аукціону на Українській універсальній біржі 1 вересня 2015 року.

Скасувати проведення всіх інших аукціонів доки не буде призначено нового ліквідатора та не будуть враховані вищезазначені пропозиції та зауваження.

Провести службове розслідування з приводу необхідності перевезення всього майна банку з усіх областей України на орендований склад у Києві, пошкодження цього майна під час перевезення, та компенсації збитків за пошкодження цього майна перевізником.

Провести службове розслідування з приводу укладання ПАТ «Банк ФОРУМ» договорів оренди складських приміщень на умовах істотно завищених орендних ставок і зайвих орендних площ. Про результати розслідування просимо повідомити громадське об’єднання «Форум СОС».

Надати нашому громадському об’єднанню та оприлюднити рішення Фонду щодо затвердження способу, порядку, складу та умов відчуження майна ПАТ « ФОРУМ», що затверджені виконавчою дирекцією Фонду, а також всі інші рішення Фонду стосовно ПАТ «Банк ФОРУМ».

Надати нашому громадському об’єднанню роз’яснення щодо стратегії продажу та підходу до формування лотів майна банку, що планується продати, строків та черговості їх продажу з метою забезпечення реалізації цього майна банку за найвищою вартістю.

Надати нашому громадському об’єднанню та оприлюднити кошторис витрат Фонду на здійснення тимчасової адміністрації та ліквідації ПАТ «Банк ФОРУМ».

Надати нашому громадському об’єднанню інформацію про укладені договори між Фондом та третіми особами стосовно  утримання і збереження активів банку, оцінки та реалізації майна банку, проведення аудиту, охорони майна та приміщень банку, оренди складських приміщень.

Провести службове розслідування з приводу незадовільного зберігання майна банку. Про результати розлідування  та вжиті заходи просимо повідомити громадське об’єднання  «Форум СОС».

Провести службове розслідування щодо причин невиконання уповноваженою особою Ларченко І.М. вимог законодавства про розкриття інформації. Про результати розслідування просимо повідомити громадське об’єднання «Форум СОС».

Провести службове розслідування щодо причин невиконання уповноваженою особою Ларченко І.М. вимог законодавства про публікацію фінансової звітності. Про результати розлідування просимо повідомити громадське об’єднання «Форум СОС».

Провести службове розслідування щодо причин публікації уповноваженою особою Ларченко І.М. недостовірної інформації щодо основних показників фінансово-господарської діяльності ПАТ «Банк ФОРУМ» (Вiдомостi Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку № 71 від 15 квiтня 2015, сторiнка 20). Вказані дані про активи банку на 31 грудня 2014 в розмірі 2.3 мільярда грн. при тому що у вересні-грудні 2014 року була проведена оцінка активів банку незалежним оцінювачем і був зроблений висновок про те, що ринкова вартість ліквідних активів банку дорівнює 7.2 мільярда грн. Про результати розлідування просимо повідомити громадське об’єднання «Форум СОС».






15 комментариев :

  1. Тут простого увольнения мало. Мы должны требовать возмещение полного ущерба от Ларченко. Ни одна реформа в стране не будет реализована без полного и открытого учета. По факту - или полная некомпетентность Ларченко или умышленные преступные действия.

    Перед выборами мы должны максимально громко показать, что на самом деле власть называет реформами и есть ли на самом верху покровители этих коррупционных схем.

    Все факты изложены в письме благодаря титаническому труду ИГ

    ОтветитьУдалить
  2. Эти документы будут также переданы следствию. Думаем, что материала для уголовного дела будет достаточно.
    "И це ще не все",- как любит приговаривать один мой знакомый иностранец, украинский патриот.

    ОтветитьУдалить
  3. А, кроме обращения "до Директора-розпорядника ФГВФО Ворушиліна К. М." о том что они "такие-сякие нехорошие...", эти документы переданы в органы правосудия, чтобы началось официальное расследование?
    Вы же понимаете, что без ведома тех же высокопоставленных лиц, к которым направлены копии, эта ситуация, описанная в обращении, не мола бы происходить....
    Не будет обращения в суд с открытием уголовных дел - будет продолжаться все что и продолжалось...

    ОтветитьУдалить
  4. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  5. Заявление надо отправить в Генеральную прокуратуру, МВД и копию Яценюку А.П., он дал указание провести проверку деятельности Фонда по 56 неплатежеспособным банкам. Ваши материалы – это результат проверки проведенной ГО, материалы имеют признаки злоупотребление Ларченко своими полномочиями. Что касается оценки активов ( кредитов 7,2 ), хотя в Законе и идет речь об оценке, но этот метод не является эффективным при защите интересов вкладчиков. Наверное Вы помните, что Смарт Холдинг в СМИ говорил о некачественном аудиторском отчете, на основании которого и было принять решение купить банк, а когда получили доступ к документам банка обнаружили фальсификацию отчетности. Не должно быть такого понятия, как продажа кредитов ( обязательств заемщиков перед банком) по цене оценке, при защите интересов клиентов. У клиентов один интерес – возврат полной суммы по договору. А оценка – это метод коррупции и злоупотребления. Обязательства по кредитному договору должны быть выполнены в полном объеме, и пока предприятие не выведено с реестра регистрации юр. лиц оно несет ответственность по всем обязательствам. А если банк или уполномоченное лицо простили долг ( списали кредит), то такими своими действиями они нанесли ущерб клиентам банка. Если решили простить долг, то в таком случаи банк должен за счет собственных средств, средств акционеров выполнить обязательства по договорам клиентов ( выплатить вкладчикам). Если решение простить долг ( списать) приняло уполномоченное лицо, то за счет Фонда. Общее начало гражданского законодательства - справедливость. А где же в данном случаи справедливость, взяли у людей деньги, выдали кредит, предприятие кредит не возвращает, банк признают неплатежеспособный, долг прощают ( списывают), предприятие продолжает работать и имеет активы, а народ оставляют без денег. О неэффективной работе Фонда, речь идет и в заключении Верховного Суда о неконституционности Закона Украины О системе гарантирования вкладов.
    В статью 365-2 Уголовного кодекса внесены изменения, теперь уполномоченное лицо несет ответственность за злоупотребления своими полномочиями. Стаття 365-2. Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги

    1. Зловживання своїми повноваженнями аудитором, нотаріусом, оцінювачем, уповноваженою особою або службовою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, іншою особою, яка не є державним службовцем, посадовою особою місцевого самоврядування, але здійснює професійну діяльність, пов'язану з наданням публічних послуг, у тому числі послуг експерта, арбітражного керуючого, незалежного посередника, члена трудового арбітражу, третейського судді (під час виконання цих функцій), з метою отримання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, якщо це завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам або інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам юридичних осіб, -

    карається обмеженням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до десяти років та зі спеціальною конфіскацією.

    2. Те саме діяння, вчинене стосовно неповнолітньої чи недієздатної особи, особи похилого віку або повторно, -

    карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі спеціальною конфіскацією.

    3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, -

    караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна або без такої та зі спеціальною конфіскацією.

    {Кодекс доповнено статтею 365-2 згідно із Законом № 3207-VI від 07.04.2011; із змінами, внесеними згідно із Законами № 4025-VI від 15.11.2011, № 1261-VII від 13.05.2014, № 629-VIII від 16.07.2015}

    ОтветитьУдалить
  6. Лара, Герман, какие с нашей стороны, стороны не особо активных, действия? Все что было выше указано, по мере возможности, выполняем. Что еще можно?

    ОтветитьУдалить
  7. Наконец то мы двигаемся в нужном направлении. Вы когда подымите договора на обслуживание, особенно с юридическими компаниями, Вы будете сильно удивлены цифрам. Там за написание одного позова проплачивалось по 80 - 100 тыс грн.

    ОтветитьУдалить
  8. Кстати об основных. Вся документация по приобретению и учёту храниться в архивах. Карточки учёта и финансовые документы имеют большой срок хранения. То что Соловьёва свезла всё в один склад и не приняла под опись у МОЛ это явное злоупотребление.

    ОтветитьУдалить
  9. Почему и никого не допускают из ИГ к отчётности и документам в том числе и по основным средствам - потому что моментально всплывут злоупотребления. Направьте материалы в суд про бездыяльнисть УО и в рамках рассмотрения дела заявите клопотання судье вытребовать отчётность и все сопутствующие документы. В банке ни одна копейка не расходывалась без документа и ряда подписей. Всю историю расходов, приходов можно отследить в архивах, в документах дня и пр. Сроки хранения очень большие. Так что надо додавить и всё получиться!

    ОтветитьУдалить
  10. http://business.vesti-ukr.com/112878-fond-garantirovanija-s-nachala-goda-poluchil-bolee-775-mln-grn-ot-lopnuvshih-bankov, и как это понять

    ОтветитьУдалить
  11. И снова я, потрясающе! Конечно не совсем так, но так надо отстаивать свои кровные. http://vesti-ukr.com/kiev/112918-v-rezultate-besporjadkov-ranili-100-nacgvardejcev

    ОтветитьУдалить
  12. я була на складах....там один непотріб...розвалений і ніякої вартості не має...хлам...мабуть списанний...документів на аренду складу нам не надали...що і скільки коштує-молодчик,що назвався "вкладчиком" нічого не знає...от і виникає питання-за що і кому платиться аренда складів для цього непотрібу,в розмірі 700тис грн???це так открито й конкретно тримати людей за лохів????....

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. 700 тис.грн. в месяц??

      Удалить
    2. Да, причем склады в субаренде(!), документы не показывают

      Удалить
  13. Афера Петра Порошенко и Ко - История этого не забудет - его близкие и дети ТОже

    На этой неделе продадут активы девяти банков-банкротов

    В числе прочих, ФГВФЛ продаст активы банков Меркурий, Форум, а также Кредитпромбанка и Интеркредитбанка.

    http://finance.liga.net/banks/2015/9/1/news/44779.htm

    В числе прочих, ФГВФЛ продаст активы банков Меркурий, Форум, а также Кредитпромбанка и Интеркредитбанка.

    ОтветитьУдалить