Нацбанк "віддуватиметься" за банкрутів перед клієнтами? - Deutsche Welle

5 комментариев

Клієнти неплатоспроможних банків доводять провину Національного банку в їх банкрутстві. Це означає, що тепер вони зможуть вимагати від регулятора компенсації втрачених коштів.

Депозити на суму до 200 тисяч гривень із неплатоспроможних банків повертає Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО). Але всі заощадження, що перевищують цю суму, а також депозити підприємців не гарантуються до повернення. Деякі клієнти банків-банкрутів доводять провину регулятора у тому, що він, мовляв, не впорався належним чином із функцією нагляду за діяльністю фінансової установи.


Прецеденти вже існують. Зокрема, компанія "Євротранском" домоглася визнання протиправною бездіяльність Нацбанку при нагляді за Брокбізнесбанком,. Підприємство втратило гроші в банку, що збанкрутував ще на початку 2014 року, і подало позов до Нацбанку. Компанія посилалась на те, що розміщуючи гроші в Брокбізнесбанку, вона розраховувала, що його діяльність контролюється Нацбанком і у разі порушень регулятор застосує до фінансової установи заходи реагування. Однак цього не відбулося і Брокбізнесбанк збанкрутував. Окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність Нацбанку через невжиття ним належних заходів щодо забезпечення захисту законних інтересів вкладників і кредиторів Брокбізнесбанку. Нацбанк програв також апеляцію і касацію по цій справі.

Аналогічним чином почали діяти клієнти інших банків. Так, торгівельний дім "Санко" також звернувся до суду з проханням визнати протиправною бездіяльність Нацбанку. Компанія звинувачує регулятора в тому, що він не застосував рішучих дій стосовно Укргазпромбанку, який збанкрутував навесні. Зараз справа знаходиться на розгляді в суді.
Гонтарева: "це - нонсенс"
Національний банк заперечує правомірність таких судових рішень. "Такі рішення судів про провину Нацбанку в банкрутстві банків - це нонсенс", - заявила DW голова НБУ Валерія Гонтарева. Тому регулятор домагатиметься перегляду рішення суду. "У рішеннях судів всіх інстанцій у справі по Брокбізнесбанку не наведено жодного висновку щодо причинно-наслідкового зв’язку між фактом встановлення судами протиправної бездіяльності Національного банку в частині здійснення деяких наглядових дій та безпеки зберігання коштів вкладників та інших кредиторів банків на рахунках у банку",- повідомили в юридичному департаменті Нацбанку.

Інших винних в банкрутствах шукають ФГВФО і правоохоронні органи. Вже розпочаті досудові розслідування щодо доведенню провини власників та топ-менеджерів в неплатоспроможності 30 банків. Найвідомішими є справи по виведенню грошей з банку "Надра" та Дельта Банку. Але учасники цього процесу визнають, що для цього може знадобитися досить багато часу. "У нас створюється департамент фінансових розслідувань. Ми ведемо роботу по власникам і топам збанкрутілих банків і змусимо їх платити. Але ці справи веде прокуратура та слідчі і багато буде залежати від них", - говорить заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.
Можливості повернення

За останні два роки в України збанкрутували більше 60 банків. Громадяни втратили в них більше 20 мільярдів гривень, а підприємствам вони заборгували більше 40 мільярдів гривень. Тому дуже багато їх клієнтів залишилися незадоволеними через втрату коштів. "Коли я розміщувала в банку депозит, то сподівалася, що якщо він має ліцензію Нацбанку і знаходиться під його контролем, то саме Нацбанк має слідкувати за його діяльністю. Але потім виявилося, що всі клієнти кладуть гроші в банки на свій власний ризик, а Нацбанк може роками не перевіряти, як банк працює, чи є він надійним. Потім наш банк збанкрутував, хоча він і був системним, а винних в цьому немає. І ми просто втратили свої гроші",- розповіла DW клієнтка банку "Форум" Оксана Бондаренко.

Юристи пояснюють, що визнання судом протиправною бездіяльності Нацбанку відносно захисту прав вкладників означає, що він міг запобігти банкрутству банку. Таким чином, у клієнтів банків є право вимагати повернення своїх коштів саме з винної сторони. Для цього їм доведеться звертатися до суду. "Фактично, в такому випадку відповідальність за неплатоспроможність банку лежить на державі в особі НБУ. При наявності такого судового рішення можливий позов до держави Україна про відшкодування шкоди, заподіяної бездіяльністю НБУ. Держава Україна, у разі задоволення такого позову, зобов'язана буде відшкодувати заподіяний збиток. Тобто, повернути вклад і відшкодувати інфляційні втрати та неустойку", - пояснює адвокат, керуючий партнер адвокатського об'єднання "Suprema Lex" Віктор Мороз.

Гроші є?

У регулятора повинно бути достатньо коштів для таких компенсацій. "Клієнтів не має турбувати, чи є у Нацбанку кошти для повернення їх депозитів. Питання, як він буде розплачуватися- це справа держави",- говорить старший партнер адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець. У Нацбанку дійсно є власні гроші. Наприклад, цього року він перерахував в державний бюджет свій прибуток у розмірі більше 47 мільярдів гривень.
  • Дата 23.12.2015
  • Автор Олена Губар 

http://www.dw.com/

5 комментариев :

  1. Какой все же Новинский честный налогоплательщик, а у Порошенко, судя по списку, не очень прибыльный бизнес: http://www.ukrrudprom.com/digest/Personalniy_vklad_10_biznesmenov_uplativshih_bolshe_vsego_nalogo.html

    ОтветитьУдалить
  2. Старания Новинского не прошли даром:http://korrespondent.net/ukraine/3608863-portnov-sud-otpustyl-elenu-lukash. Я, что одна осталась на сайте?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. 1) у нас каждая новая власть шьет дела белыми нитками, Новинский ничем не рисковал

      2) нет, не одна

      Удалить
  3. Алена, не одна просто скоро Новый Год все хотят все успеть. Это нормально :)

    ОтветитьУдалить
  4. Добрый день
    А кто то из вкладчиков Банка Форум обращался с таким иском в суд уже?

    ОтветитьУдалить