СПІЛЬНИЙ ЛИСТ громадських об’єднань та ініціативних груп вкладників неплатоспроможних банків Щодо введення мораторію на розпродаж активів

3 комментария

№14-К від 15 січня 2016 року

Директору-розпоряднику
Фонду гарантування вкладів фізичних осіб
Ворушиліну К. М.

Копіі:
Главі Адміністрації Президента України
Ложкіну Б. Є.

Голові Комітету Верховної Ради України
з питань фінансової політики і банківської діяльності
Рибалка С. В.

Міністру фінансів України
Яресько Н. А.

Голови правління Національного Банку України
Гонтаревій В.О.

Світовий банк
Mr. Qimiao Fan

МВФ
Mr. Jerome Vacher

US Department of the Treasury
Mr. Paul A. Leonovich
Ms. Sharon Easky

Представнику Уповноваженого ВРУ з прав людини -  керівнику Департаменту з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав
Лях Д.О.

Генеральному прокурору України
Шокіну В.М.

Заступнику Генерального прокурора України – керівнику спеціалізованої антикорупційної прокуратури України
Холодницькому Н.І.

Директору Національного антикорупційного бюро України
Ситнік А.С.



СПІЛЬНИЙ ЛИСТ
громадських об’єднань та ініціативних груп
вкладників неплатоспроможних банків

Щодо введення мораторію на розпродаж активів

Шановний Костянтине Миколайовичу!

    Як Вам відомо, 16 липня 2015 року були внесені зміни до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Відповідно до прийнятих змін, з 1 січня 2016 року система реалізації активів неплатоспроможних банків мала кардинально змінитися шляхом створення незалежного консолідованого офісу з управління активів, а також відповідних інших підрозділів. Дані зміни до законопроекту були розроблені за участю представників Світового банку, МВФ, US Treasury, Міністерства фінансів, НБУ, ФГВФО та громадськості (представників ГО «ФОРУМ СОС»).

    Дані нововведення мають на меті підвищити прозорість та ефективність реалізації активів неплатоспроможних банків та прийти на зміну старої системи, де реалізацією активів займалися ліквідатори банків. При цьому, за рахунок останніх змін у законодавстві, стара система, де реалізацією активів займалися ліквідатори, була достатньо прозорою.
    Що відбувається на даний час!? З незрозумілих для нас причин за останні 6 місяців Фонд гарантування не спромігся створити ані консолідований офіс, ані інші департаменти, що передбачалися. Директор департаменту консолідованого офісу був призначений на посаду із запізненням на 3 місяця. Керівники більшості інших підрозділів, включаючи заступника директора-розпорядника, керівника служби внутрішнього аудиту, директора адміністративного департаменту досі ще не призначені.
    В результаті, склалась ситуація, коли, з одного боку, з 1 січня 2016 року Фонд не має право делегувати повноваження Фонду по реалізації майна неплатоспроможних банків уповноваженим особам Фонду, а з іншого – досі ще не створений консолідований офіс.  Більш того, в своєї діяльності Фонд ще керується Положенням №2 «Про затвердження Положення про виведення неплатоспроможного банку з ринку» від 05.07.2012 року, із останніми змінами та доповненнями від 25.06.2015 року, та який досі ще не приведено у відповідність до останніх змін до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» від 16.07.2015 року.
    При цьому, активно здійснюється реалізація активів неплатоспроможних банків. Протягом поточного тижня (з 11 січня до 17 січня 2016 року) запланований продаж активів двадцяти двох  неплатоспроможних банків на загальну суму 1,6 млрд грн.
    Таким чином, на даний час реалізація майна банків здійснюється в умовах незадовільної організаційної структури та правового вакууму, відсутності оприлюднених та відповідним чином зареєстрованих нормативно-правових актів Фонду, що регламентують діяльність Фонду з реалізації активів, що унеможливлює забезпечення принципів прозорості. Як наслідок, ситуація, що склалася загрожує національним інтересам, правам та законним інтересам кредиторів неплатоспроможних банків.
    З урахуванням вищевикладеного вимагаємо:
  1. Накласти негайно мораторій на реалізацію активів неплатоспроможних банків терміном на 2 місяці, але в будь-якому разі до приведення організаційної структури та нормативно-правових актів у відповідність до вимог чинного законодавства.
  2. Протягом цього часу привести організаційну структуру (створення консолідованого офісу та інших департаментів) та нормативно-правові акти у відповідність до вимог законодавства, а також створити механізм для забезпечення ефективного громадського контролю за реалізацією активів.
Відповідно до п.5. частини 5 ст. 18 Закону України просимо:
  1. надати завірені копії відповідних рішень Виконавчої дирекції та інших уповноважених органів або осіб Фонду щодо затвердження способу, порядку, складу та умов відчуження майна неплатоспроможних банків, аукціони та торги по яким проводилися починаючи  з 1 січня 2016 року, а також всі інші рішення Фонду стосовно неплатоспроможних банків.
  2. надати завірені копії відповідних рішень Виконавчої дирекції та інші рішення Фонду, що визначають повноваження осіб, що приймали рішення про затвердження способу, порядку, складу та умов відчуження майна неплатоспроможних банків аукціони та торги по яким проводилися починаючи з 1 січня 2016 року.
  3. надати завірені копії положень, постанов або інших нормативно-правових актів, що регламентують реалізацію активів з 1 січня 2016 року.
  4. Оприлюднити вищезазначену інформацію відповідно до вимог законодавства на офіційному сайті Фонду та відповідних банків.

    Відповідь на даний лист та завірені копії вищевказаних документів просимо надіслати поштою на наступну адресу:
а/с 391, вул. Хрещатик, 22,
м. Київ, 01001, Україна

Про надіслану інформацію просимо повідомити членів громадських об’єднань та ініціативних груп засобами електронної поштою (офіційний листом) на наступні електроні адреси: Info.forumsos@gmail.com; advokat_kieva@ukr.net; igor150661@gmail.com; gruppa@email.ua




   






3 комментария :

  1. Украина может неплохо заработать на проблемных банках
    Украина может неплохо заработать на проблемных банках продавая их активы, ФГВФЛ собирается увеличить объемы проданного имущества проблемных банков — с 1,2 млрд гривен до 30-50 млрд гривен.

    Об этом заявил директор ООО ЮБИЗ Дмитрий Бойко. Повышение результативности продаж, с его точки зрения, возможно в случае создания единого информационного поля и очистки рынка от недобросовестных торговцев.

    «В декабре директор-распорядитель ФГВФЛ Константин Ворушилин озвучил прогноз, согласно которому в 2016 году от продажи активов неплатежеспособных банков Фонд рассчитывает получить от 5 до 11-12 млрд гривен. По нашим оценкам, рынок может сработать выше этого прогноза. Мы считаем реальным увеличение этой цифры до 30-50 млрд гривен», — спрогнозировал Бойко.

    Читайте также: Сын Гонтаревой вызывает подозрения Антикоррупционного бюро

    Он отметил, что онлайн-торговля поможет чиновникам нарастить темп распродажи активов проблемных банков, но при условии, что чиновники будут бороться со злоупотреблениями, которые есть по этой части.

    Бойко также предложил создать единую базу всех банковских активов, которые Фонд выставляет на реализацию, и дать возможность каждому желающему принять участие в торгах через любую аккредитованную электронную площадку (через систему, которая бы объединяла все электронные площадки). И дать возможность покупателю выбирать сам, с кем ему работать, а с кем нет. Ожидается, что такой подход позволит со злоупотреблениями, с которыми рынок сталкивался в последнее время.

    «Рынок помнит, как в октябре 2015 г. на одной из площадок была попытка продать объект в Кировоградской области. Это был комплекс строений АЗС в пгт Новый Город. Стартовая цена объекта составляла 174 тыс. грн. В торгах принимали участие двое участников. Один из них самостоятельно «нагнал» цену лота: поставил единолично 18 ставок подряд. С 600 тысяч взвинтил цену до почти 700 тыс. грн. То есть система торговца позволила участнику делать ставки подряд — а это запрещено! Не может один участник торгов торговаться сам с собой, пока свое слово не сказал другой участник. Есть организаторы, у которых во время аукциона у не желанных участников («не своих») пропадают кнопки, или строк аукциона не продлевается, если последнее ценовое предложение было внесено за определенный промежуток времени до окончания аукциона. Эти случаи не одиноки», — рассказал Бойко. http://hyser.com.ua/economics/ukraina-mozhet-neploxo-zarabotat-na-problemnyx-bankax-55202

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. як би там не було, головна наша проблема - неорганізованість (недостатня орг.) При правильній стратегії ми би все могли повернути, а за нинішнього фрагментарно-точкового ворушіння все буде марно. Чогось активісти це недостатньо розуміють, надіються то на окремих політиків, то на Бога...А важелів багато. Треба якось збиратись хоч тим, хто розуміє. Гена sinves777@gmail.com

      Удалить
  2. Украинские банки признали наименее надежными в мире. http://static.censor.net.ua/images/smiles/confused.gif К такому выводу пришли на Всемирном экономическом форуме в Давосе.
    В отчете “Global Competitiveness Report” идет речь о том, что Украина заняла 79 место из 140 в “Глобальном рейтинге конкурентоспособности”. При этом надежность банков Украины оценили самым низким показателем – 140 из 140.
    http://news.finance.ua/ru/news/-/367724/ukrainskie-banki-priznali-naimenee-nadezhnymi-v-mire
    http://reports.weforum.org/global-competitiveness-report-2015-2016/economies/#indexId=GCI&economy=UKR
    Баба Лера РУЛЁЗ!!! http://static.censor.net.ua/images/smiles/clapping.gif

    ОтветитьУдалить