У другій декаді вересня Велика Палата ВС розгляне справу про стягнення з однієї із фірм групи компаній «Континіум» заборгованості за виданими ПАТ «Банк Форум» кредитами

5 комментариев
18 вересня 2018 року Велика Палата Верховного Суду розгляне справу, рішення у якій матиме без перебільшення доленосне значення для кредиторів четвертої черги ПАТ «Банк Форум». Мова йдеться про стягнення з однієї із фірм групи компаній «Континіум» заборгованості за видані банком кредити. Фонд гарантування неодноразово заявляв про цю проблему і переконаний, що рішення суду відновить справедливість у цій справі та дасть вагоме підґрунтя для задоволення позовних вимог ПАТ «Банк Форум» в межах інших справ про стягнення заборгованості з решти позичальників, майнових та фінансових поручителів групи компаній «Континіум» за надані банком кредити.

Велика Палата Верховного Суду 18 вересня 2018 року о 16:30 год. розгляне справу № 921/107/15-г/16 за позовом ПАТ «Банк Форум» до ПАТ «Тернопільнафтопродукт» про звернення стягнення на предмет іпотеки в рахунок погашення заборгованості за кредитними договорами, укладеними між Банком та позичальниками ТОВ «Золотий Екватор» і МПП «ВК Імпекс».

Рішеннями судів першої та апеляційної інстанції у задоволенні позовних вимог Банку було відмовлено. Підставою для відмови у задоволенні позовних вимог стало те, що в 2015 році були винесені судові рішення у справах № 918/1930/14 та № 918/1959/14 про стягнення заборгованості з ТОВ «Золотий Екватор» та МПП «ВК Імпекс» на суму більше 42 800 000,00 Доларів США. Господарським судом було встановлено розстрочку виконання вказаних судових рішень до 2021 та 2022 року відповідно, тобто, на строки, які значно перевищують терміни ліквідаційної процедури ПАТ «Банк Форум» (максимально можливий термін до 15 червня 2019 року). Своєчасна сплата позичальниками чергових платежів, згідно затвердженого судом графіку розстрочки, сприймається судом в межах справи № 921/107/15-г/16 як належне виконання умов кредитних договорів, а не спосіб виконання боржниками рішень судів в межах справ № 918/1959/14 та № 918/1930/14.

Так, колегія суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, приймаючи рішення про передачу справи № 921/107/15-г/16 на розгляд Великої Палати Верховного Суду зазначила: «…обґрунтованими є доводи скаржника (ПАТ «Банк Форум»), що судами попередніх судових інстанцій не взято до уваги, що Банк знаходиться  в стадії ліквідації, строк ліквідаційної процедури встановлений до 15 червня 2018 року, тоді як розстрочка виконання судового рішення у справі №918/1930/14 завершується у 2021 році, а в справі №918/1959/14 у 2022 році, отже розстрочка значно перевищує термін до якого повинна бути завершена ліквідація Банку, що унеможливлює виконання рішення в межах строку ліквідаційної процедури та порушує права та інтереси кредиторів, які гарантовані діючим законодавством…».

Більше того, за твердженням суду і на думку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, справа № 921/107/15-г/16 містить виключну правову проблему і рішення Великої Палати Верховного Суду забезпечить розвиток права та формування єдиної правозастосовчої практики.

На переконання Фонду гарантування вкладів фізичних осіб розгляд цієї справи Великою Палатою Верховного Суду має надзвичайно важливе значення для вкладників і кредиторів ПАТ «Банк Форум» сумарний розмір вимог яких становить більше 5,7 мільярдів грн. Позитивне вирішення спору сприятиме задоволенню вимог кредиторів неплатоспроможного банку за рахунок своєчасного стягнення заборгованості з його позичальників та їх майнових і фінансових поручителів.

Варто зазначити, що станом на сьогоднішній день ініційовано більше 40 судових справ по стягненню заборгованості з позичальників групи компаній «Континіум», а саме: з ТОВ «Золотий Екватор», МПП «ВК Імпекс» та їх фінансових і майнових поручителів. Боржники не мають наміру виконувати свої зобов’язання перед ПАТ «Банк Форум», і, на превеликий жаль, суди стають на сторону недобросовісних позичальників, позбавляючи тим самим Банк задовольнити вимоги кредиторів.

Сподіваємось, що ініційована Банком судова робота, ряд наявних кримінальних проваджень дадуть свої результати, а рішення Великої Палати Верховного Суду у справі № 921/107/15-г/16 дасть змогу не лише здійснити захист порушених прав ПАТ «Банк Форум», а й стане свого роду «зразковим» для формування усталеної судової практики, а також носитиме правозастосовний характер у подібних правовідносинах, що виникли або виникнуть у майбутньому між неплатоспроможними банками та їх боржниками, фінансовими та майновими поручителями.

Нагадаємо, 7 червня 2018 року Велика Палата Верховного Суду мала розглянути вищезгадану справу, однак розгляд справи не відбувся, тому було прийнято рішення перенести дату на 18 вересня 2018 року.

http://www.fg.gov.ua/not-paying/liquidation/52-forum/39526-u-druhii-dekadi-veresnia-velyka-palata-vs-rozhliane-spravu-pro-stiahnennia-z-odniiei-iz-firm-hrupy-kompanii-kontynium-zaborhovanosti-za-vydanymy-pat-bank-forum-kredytamy

5 комментариев :

  1. http://finbalance.com.ua/news/Borhovi-spori-mizh-FHVFO-ta-hrupoyu-Kontinium-Verkhovniy-Sud-rozhlyane-dolenosnu-spravu

    ОтветитьУдалить
  2. https://www.facebook.com/fg.gov.ua/posts/1779540488830563?__tn__=K-R

    ОтветитьУдалить
  3. WOG реструктуризировал кредит в Укрэксимбанке
    https://finclub.net/news/wog-restrukturiziroval-kredit-v-ukreksimbanke.html

    11.09.2018 Фонд не дожидаясь решения суда, выставил на продажу кредиты WOG
    http://www.fg.gov.ua/231-pres-reliz-fgv/39592-tsoho-tyzhnia-na-prodazh-vystavleno-aktyvy-na-zahalnu-sumu-9-85-mlrd-hrn

    Тендер состоится 28.09.2018
    http://torgi.fg.gov.ua/catalog/krediti/pat_-bank_forum/113755/

    Учитывая комфортные условия, которые WOG получил в гос. банке, есть риск того, что кредиты уйдут с молотка по смешным ценам. В итоге вкладчики раз и навсегда потеряют свои сбережения.
    Все должны быть в суде!!!

    ОтветитьУдалить
  4. Наши вкладчики не только забивают на нашу борьбу и не приходят на важные суды, так они еще ленятся прийти за своими 10%, которые Фонд выплачивает уже вторую неделю.
    Сегодня лично ездил на БВС, писал заявление на получение 10%.
    Если не хотите, чтоб это было последнее, что вы получите, все без исключения должны присоединится к нашей борьбе. Мы единственный банк у которого есть возможность получить хоть что то. Все должны понять, что если выскочить WOG, все оставшиеся активы уйдут за неделю, как вода в песок.
    Если у вас есть координаты наших форумцов, всех приглашайте в суд на 18 сентября.

    ОтветитьУдалить
  5. Вот так мы должны показать себя 18 сентября!!!
    https://www.youtube.com/watch?v=mfYikC2T5L4

    ОтветитьУдалить