У зв’язку з інформацією у ЗМІ щодо ситуації, що склалась навколо ПАТ «БАНК ФОРУМ», Фонд вважає за необхідне повідомити про таке - ФГВФО

12 комментариев


У зв’язку з інформацією у ЗМІ щодо ситуації, що склалась навколо ПАТ «БАНК ФОРУМ», Фонд вважає за необхідне повідомити про таке.

Постановою Правління НБУ №135 від 13.03.2014 ПАТ «БАНК ФОРУМ» було віднесено до категорії неплатоспроможних. Відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (далі - Закон) наступного робочого дня Фонд запровадив тимчасову адміністрацію.

Закон передбачає повноваження Фонду щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку одним з п’яти способів:

- ліквідація банку з відшкодуванням з боку Фонду коштів за вкладами фізичних осіб у порядку, встановленому цим Законом;

- ліквідація банку з відчуженням у процесі ліквідації всіх або частини його активів і зобов'язань на користь приймаючого банку;

- відчуження всіх або частини активів і зобов'язань неплатоспроможного банку на користь приймаючого банку з відкликанням банківської ліцензії неплатоспроможного банку та подальшою його ліквідацією;

- створення та продаж інвестору перехідного банку з передачею йому активів і зобов'язань неплатоспроможного банку і подальшою ліквідацією неплатоспроможного банку;

- продаж неплатоспроможного банку інвестору.


Виконуючи вимоги Закону, зокрема щодо обрання найменш витратного способу виведення банку з ринку, 14.03.2014 Фондом було розпочато пошук потенційних інвесторів. Розуміючи важливість даного процесу та прагнучи захистити усіх вкладників та кредиторів банку, Фонд продовжував строк подачі документів від потенційних інвесторів двічі до 22.04.2014.

В результаті, з метою ПРОДАЖУ ПАТ «БАНК ФОРУМ» 29.04.2014 рішенням виконавчої дирекції Фонду було допущено до участі у конкурсі з вибору кваліфікованих інвесторів та, відповідно, кваліфіковано таких юридичних осіб: YERNAMIO CONSULTING LTD (ЄРНАМІО КОНСАЛТІНГ ЛТД), власником якого є п. Новинський, та ПАТ «Укргазбанк».

Відповідно до Плану врегулювання, затвердженого виконавчою дирекцією Фонду 12.05.2014, однією з ключових умов купівлі банку в цілому була докапіталізація ПАТ «БАНК ФОРУМ» на загальну суму 3,4 млрд грн.

Також, було підписано протокол спільної наради між НБУ, Фондом та Новинським В.В. щодо відновлення діяльності ПАТ «БАНК ФОРУМ», яким зафіксовано зобов’язання п. Новинського докапіталізувати та оздоровити банк.

Однак, компанія YERNAMIO CONSULTING LTD 20.05.2014 офіційно повідомила Фонд про неможливість виконання своїх подальших зобов’язань і в односторонньому порядку відмовилась від купівлі банку в цілому.

Водночас, зазначена компанія звернулась із проханням змінити спосіб виведення банку з ринку на такий як створення та продаж інвестору перехідного банку з передачею йому активів і зобов'язань неплатоспроможного банку і подальшою ліквідацією неплатоспроможного банку. При цьому інвестор пропонував Фонду трансформувати валютні вклади у гривневі, а потім – гривневі вклади перетворити в акціонерний капітал. Для реалізації даного способу виведення ПАТ «БАНК ФОРУМ» з ринку інвестору необхідно було докапіталізувати банк в обсязі 1,94 млн грн та забезпечити виконання банком усіх економічних нормативів протягом передбаченого законом 3-х місячного терміну.

За участю представників вкладників виконавча дирекція Фонду розглянула цю пропозицію та запросила у інвестора підтвердження такої можливості, однак, компанія YERNAMIO CONSULTING LTD перерахувала на рахунок НБУ лише кошти у сумі, еквівалентній 587, 6 млн грн.

Отже, і цього разу компанією YERNAMIO CONSULTING LTD не було надано підтвердження наявності необхідних ресурсів для приведення діяльності банку у відповідність до вимог банківського законодавства. До того ж, інвестор не надав жодних доказів, що свідчать про добровільну згоду вкладників та кредиторів банку щодо трансформації їх вкладів понад гарантовану суму в акції банку, що було запропоновано YERNAMIO CONSULTING LTD як один із шляхів докапіталізації ПАТ «БАНК ФОРУМ». Не надано було також і передбаченого законодавством дозволу Національного банку України на придбання банку.

Таким чином, інвестор не забезпечив виконання узятих на себе зобов’язань перед вкладниками, Фондом та НБУ.

Як результат, 27.05.2014 Фондом було прийнято рішення про відхилення пропозиції YERNAMIO CONSULTING LTD (ЄРНАМІО КОНСАЛТІНГ ЛТД) щодо створення перехідного банку.

ПАТ «Укргазбанк» також відмовився від купівлі ПАТ «БАНК ФОРУМ».

Докладаючи зусиль щодо максимального збереження активів і пасивів ПАТ «БАНК ФОРУМ», 27.05.2014 Фондом було прийнято рішення про зміну плану врегулювання та затвердження способу виведення з ринку ПАТ «БАНК ФОРУМ» шляхом відчуження всіх або частини активів та зобов’язань неплатоспроможного банку на користь приймаючого банку та подальшою його ліквідацією. За результатами конкурсу було визначено сім кваліфікованих інвесторів, з яких тільки один надав конкурсну пропозицію до Фонду. Згідно з цією пропозицією інвестор погоджувався на прийняття активів і пасивів ПАТ «БАНК ФОРУМ» у сумі, що дозволяла повернути не тільки вклади фізичних осіб до 200000 грн, але й значну частку вкладів, що перевищують граничний розмір відшкодування. Однак, на етапі підписання договору даний кваліфікований інвестор відмовився від угоди.

Виконуючи норми Закону та дотримуючись усіх необхідних строків, Фонд вимушений був розпочати процедуру ліквідації банку на підставі відповідного рішення НБУ.

Принагідно повідомляємо, що однією з причин відмови інвестора від підписання зазначеної вище угоди був факт оскарження компанією YERNAMIO CONSULTING LTD в Окружному адміністративному суді м. Києва проведення конкурсу щодо визначення переможця, що візьме участь у виведенні ПАТ «БАНК ФОРУМ» з ринку.

26 червня 2014 Окружний адміністративний суд м. Києва задовольнив позов компанії Yernamio Consulting LTD про скасування рішення Фонду щодо відхилення вищезазначених пропозиції від YERNAMIO CONSULTING LTD, як такі, що не відповідають законодавству України, та щодо затвердження Плану врегулювання неплатоспроможного банку ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «БАНК ФОРУМ» з найменш витратним для Фонду способом виведення з ринку - відчуження всіх або частини активів і зобов’язань неплатоспроможного банку на користь приймаючого банку. На сьогоднішній день рішення суду не набрало чинності і буде оскаржуватись Фондом.

При цьому, відповідно до статті 54 Закону оскарження рішень Фонду, зокрема в процесі ліквідації банку, не зупиняє ліквідацію банку.

Фонд наголошує, що рішення НБУ про ліквідацію ПАТ «БАНК ФОРУМ» не оскаржувалось у суді і, відповідно, не було скасовано. Процедура ліквідації зазначеного банку триває відповідно до Закону.

На сьогоднішній день за період тимчасової адміністрації та ліквідації ПАТ «БАНК ФОРУМ» за рахунок коштів Фонду вкладникам виплачено 1,5 млрд грн або 50% від загальної суми коштів, що підлягають виплаті в межах 200 000 грн.

Виплати гарантованої суми відшкодування вкладникам ПАТ «БАНК ФОРУМ» тривають через відділення АТ «УкрСиббанк».


http://www.fg.gov.ua/relises/u-zv%E2%80%99yazku-z-informatsieyu-u-zm%D0%86-schodo-situatsiyi-scho-sklalas-navkolo-pat-bank-forum-fond-vvajae-za-n-747.html

12 комментариев :

  1. Пора напомнить Фонду, что в стране война! И было бы хорошо учитывать эту сложную ситуацию и решать вопросы на пользу своего народа!

    ОтветитьУдалить
  2. Давайте жить по новому, а не обворовывать народ по букве закона своими курсами и закулисными интригами, гражданин Пасечник!

    ОтветитьУдалить
  3. Я УЖЕ ПРИВОДИЛ ПРИМЕР КАК В ЦИВИЛИЗОВАННОМ МИРЕ ПРАКТИКУЕТСЯ ПОКУПАТЬ БАНКИ И ВКЛАДЧИКИ ПРОСТЫЕ НЕ ЧЕГО НЕ ТЕРЯЮТ ОНИ ДАЖЕ НЕ ЗНАЮТ КТО СОБСТВЕННИК БАНКА .ФОНД и НБУ че за песпредел людям отдайте деньги каждую гривну на протяжении 3 месяцев всех вкладчиков кормили обещаниями все будет хорошо!!!!!! НАДО ИДТИ К Президенту!!!!!!

    ОтветитьУдалить
  4. А может цель всего дейсва побыстрее отдать до 200+ что бы люди потеряли на вкладах и на разнице курсов а потом реанимировать банк у которого уже не будет таких долгов перед вкладчиками?

    ОтветитьУдалить
  5. Вывода два: 1. Вадик Новинский - редчайшая ПАДЛА 2. Его контролеры, кот-е должны были охранять наши интересы - не лучше.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. а вы верили что он думал о вас и обо мне?:))

      Удалить
  6. Дали б рефинансирование, как многоим другим, и не был бы Форум 'неплатоспроможним', и не надо было бы его выводить с рынка разными способами. Словоблудие все это...

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Но в том то и злость на Новинского,что он не сильно постарался!!!

      Удалить
  7. Неправду пишет Фонд - Альфа отказалась от покупки банка т.к. не договорились с НБУ о предоставлении рефинансирования !!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. так что суд тут не при чем
      балоболы ! у администрации Президента говорили, апеляцию подавать не будем - а тут уже пишут, что апеляция будет !

      Удалить
  8. После этого фонд решил создать передать активы и обязательства "Форума" в пользу принимающего банка и ликвидировать его. Был проведен конкурс между семи квалифицированных инвесторов, из которых только один предоставил конкурсное предложение. Инвестор, название которого не озвучивается, соглашался принять активы и пассивы "Форума" на сумму, которая позволяла вернуть не только вклады физических лиц в пределах страхового порога (200 тыс. грн), но и значительную долю вкладов, превышающих его. Однако на этапе подписания договора данный квалифицированный инвестор отказался от сделки. ЧТО ЗНАЧИТ ОТКАЗАЛСЯ КАК ВЫ ЗАКЛЮЧАЛИ СДЕЛКУ ФОНД МУТИЛОВО

    ОтветитьУдалить