Закон Про термінові антикризові заходи для стабілізації банківської системи України (Проект)

Комментариев нет
Вноситься Народними депутатами України


ЗАКОН УКРАЇНИ

Про термінові антикризові заходи для стабілізації банківської системи України

Враховуючи велике соціально-економічне значення питання збереження та повернення заощаджень населення; з метою надати фахівцям необхідний час для якісної доробки існуючого законодавства про систему гарантування вкладів фізичних осіб; для забезпечення захисту прав і законних інтересів вкладників банків, зміцнення довіри до банківської системи України, стимулювання залучення коштів у банківську систему України, забезпечення ефективної процедури виведення неплатоспроможних банків з ринку та ліквідації банків; враховуючи практичну неможливість продажу активів неплатоспроможних банків по їх справедливої вартості в існуючих економічних умовах; з метою недопущення корупційних дій через неможливість в рамках існуючого законодавства про систему гарантування вкладів фізичних осіб здійснення контролю з боку кредиторів за оцінкою активів і їх продажем; керуючись Конституцією України

Верховна Рада України постановляє:


Встановити тимчасовий мораторій на відчуження будь-яким способом Фондом гарантування вкладів фізичних осіб активів неплатоспроможних банків, які були в групах I (найбільші) та II (великі) за класифікацією Національного банку України на дату оголошення їх неплатоспроможними в 2014-2015 роках. Цей тимчасовий мораторій діятиме до його скасування разом з набранням чинності закону про внесення змін до Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". У разі прийняття рішення про приєднання активів і зобов'язань ПАТ «ДЕЛЬТА БАНК» до державного банку, такий тимчасовий мораторій для ПАТ «ДЕЛЬТА БАНК» автоматично знімається з дати прийняття відповідного рішення.

Прикінцеві та перехідні положення:
1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

2. До приведення у відповідність з цим Законом законодавчі та інші нормативні акти застосовуються у частині, що не суперечить цьому Закону.

3. Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в межах своїх повноважень забезпечити виконання цього Закону.

4. Контроль за виконанням цього Закону покласти на Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності.


Голова Верховної Ради України

В.ГРОЙСМАН


м. Київ
2015 року


Комментариев нет :

Отправить комментарий