ФГВФО ПРОДАВ БОРГИ МЕРЕЖІ WOG ПЕРЕД БАНКОМ "ФОРУМ" НА 1,76 МЛРД ГРН З ДИСКОНТОМ 77%

Комментариев нет


8 лютого Фонд гарантування провів "голландський" аукціон з продажу прав вимоги банку "Форум" за кредитними договорами №1-0020/13/30-КL та №1-0021/13/30-КL на 1,76 млрд грн (у заставі - 32 АЗС мережі WOG).



Переможцем аукціону стало ТОВ "Фінансова компанія "Франк Поінт" з пропозицією 404,9 млн грн (23% від стартової ціни).



Як писав Finbalance, 11 січня Окружний адмінсуд м. Києва задовольнив клопотання МПП “ВК Імпекс” (пов’язане з мережею АЗС WOG) в справі №640/20599/18 та скасував свою ухвалу від 22 грудня, якою було задоволено заяву МПП “ВК Імпекс” про забезпечення позову та заборонено ліквідатору банку “Форум” і “Прозорро.Продажі” вчиняти будь-які дії щодо продажу прав вимоги (або будь-якої їх частини) за кредитними договорами №1-0020/13/30-КL та №1-0021/13/30-КL.



Раніше ліквідатор банку «Форум» отримав судові рішення щодо стягнення з ТОВ «Золотий екватор» та МПП «ВК Імпекс» відповідно 500 млн грн (за кредитним договором №1-0020/13/30-KL) та 150 млн грн (за кредитним договором №1-0021/13/30-KL), проте компанії-позичальники домоглися в судах відстрочки на виплату боргів – відповідно до осені 2021 року та весни 2022 року. Причому затверджений судами графік виплат передбачає, що в кожному з випадків 80% виплат боргів припадає на останній рік відстрочки. Ліквідація банку “Форум” передбачена до червня-2019.

За даними держреєстру, засновниками ТОВ "ФК "Франк Поінт" є ТОВ "Омега Фінанс Інвест", а кінцевим бенефіціаром вказаний Луговий Олександр Анатолійович. Керівник компанії - Савченко Наталія Валеріївна. ТОВ "ФК "Франк Поінт" було зареєстроване у вересні 2018 року.

За даними держреєстру, особа з ім`ям Савченко Наталія Валеріївна є в т.ч. керівником політичної партії "Нова Україна".

При цьому існує ще одна партія зі схожою назвою - "Всеукраїнське об’єднання "Нова Україна", яку очолює Валерій Коновалюк. У 2017 році В. Коновалюка пов’язували з Сергієм Льовочкіним (в якого є в т.ч. благодійний фонд “Нова Україна”).

С. Льовочкін - партнер Дмитра Фірташа. Group DF Фірташа в 2018 році публічно заявляла про кредиторські вимоги до мережі WOG на 460 млн дол, водночас спростовувала інформацію, що є міноритарним акціонером WOG (за даними журналістів Д. Фірташ отримав пакет акцій мережі в 2013 році в рамках погашення боргу WOG перед банком “Надра”).

У 2017 році повідомлялося, що партія "Всеукраїнське об’єднання "Нова Україна" підписала з партією "Відродження" меморандум про співпрацю. Співголовою депутатської групи "Відродження" у Верховній Раді є Віталій Хомутиннік.

Кілька слів про В. Хомутинніка.

На днях ФГВФО провів аукціон з продажу кредитів банку "Надра", в заставі по яким - недобудований ТРЦ “Республіка” (його інвестором називали Д. Фірташа, який був у т.ч. власником банку “Надра” до його банкрутства). Переможцем аукціону стало ТОВ "Солтекс Капітал". Його пропозиція - 777,1 млн грн (стартова ціна була 2,59 млн грн; тобто дисконт склав 70%). Наразі очікується підписання договору.

У держреєстрі засновником ТОВ "Солтекс Капітал" значиться ТОВ "Галєон Інвест", його кінцевим бенефіціаром - Джонсон Роберт Алан (Велика Британія), директором - Андрій Лехіцький (екс-голова правління банку «Стандарт», визнаний неплатоспроможним в 2015-му), уповноваженим підписантом - Василь Астіон, тезка депутата Дніпропетровської облради. Як повідомлялося, Астіон став підписантом «Солтекс Капітал» 5 лютого - в день аукціону по «Республіці». Сім`я Астіон володіє групою компаній Dnipro Agro Group (Дніпро). До травня-2018 її співвласником був нардеп В. Хомутинник.

Як писав Finbalance, у середині грудня 2018 року ФГВФО продав через FFN активи кількох банків-банкрутів на 6,8 млрд грн за 2% від суми боргу (130 млн грн) для ТОВ "ФК "Веста", яке пов’язане з Андрієм Волковим - екс-главою Нацкомфінпослуг (був призначений урядом Арсенія Яценюка) та екс-главою правління “Альфа-Банку” (в 2006-2009 рр.). ЗМІ писали, що призначення Волкова на посаду глави Нацкомфінпослуг лобіювала група “УДАР”, а також В. Хомутиннік.

Власник мережі АЗС “ОККО” Віталій Антонов у грудні 2018 року заявляв, що В. Хомутиннік раніше був власником 15% акцій “ОККО”, а “потім з прибутком вийшов” (цитата). Також бізнесмен не спростовував дані, що В. Хомутиннік є його родичем.

В. Антонов запевняв, що йому не цікаве повне поглинання мережі WOG. За його оцінками, "WOG на сьогодні не те що нічого не коштує, а коштує мінус". "Ми б не хотіли копатися в тельбухах", - сказав він.

Водночас власник “ОККО” не виключав участь в аукціоні з купівлі окремих АЗС WOG. "Якщо їх заправки будуть з`являтися на офіційному ринку, ми будемо купувати заправки WOG, не питання", - зазначав В. Антонов.

Про борги мережі WOG перед Укрексімбанком, Ощадбанком, Альфа-Банком, ПУМБ, компаніями Фірташа, Новинського читайте тут.

Про потребу "Банку інвестицій та заощаджень" (теж підконтрольний групі "Континіум", як і мережа WOG) покрити дефіцит капіталу на 1 млрд грн за результатами стрес-тесту - тут.

Нещодавно Фонд гарантування оголосив про готовність продати пул активів банку "Форум" на 12,7 млрд грн з дисконтом 99% (відповідний аукціон відбудеться 21 лютого).

Ліквідація банку "Форум" почалась 16.06.2014. У поточному році ФГВФО планує завершити ліквідацію. Станом на кінець січня 2019 року вкладниками банку отримано понад 2,85 млрд грн у межах виплати гарантованої суми відшкодування.

Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку "Форум" перевищує 9,16 млрд грн, з яких фондом задоволено 3,63 млрд грн. Надходження від продажу активів банку з початку ліквідації становлять 2,7 млрд грн. Переважно – це надходження від реалізації основних засобів та прав вимог за кредитами.

Інші приклади продажу Фондом гарантування мільярдних активів банків-банкрутів з дисконтом 99% див. тут, тут, тут, тут.

Про позов ФГВФО до колишніх топ-менеджерів банку "Форум" - тут.

Про розслідування поліції щодо банкрутства банку “Форум” (у т.ч. про проблеми формування банком резервів, продаж Юрушевим "Форума" для Commerzbank з наступним його перепродажем для Новинського тощо) читайте тут.

Про боргові спори банку «Форум» та компаній «імені» В. Новинського див. тут, тут і тут.

Комментариев нет :

Отправить комментарий