Лист - Генеральному Прокурору України Яремі В. Г. - обговорюємо

19 комментариев


Генеральному Прокурору України
Яремі В. Г.
гр.____________________________,
що мешкає за адресою:

З А Я В А

Про вчинення дій, які містять ознаки скоєння злочинів та правопорушень в сфері банківської діяльності, що призвело до нанесення значних матеріальних збитків громадянам та юридичним особам внаслідок ліквідації ПАТ “БАНК ФОРУМ”.

Предметом звернення особисто до Вас є те, що на даний момент, з метою приховати факти:

первинної недбалості посадових осіб Національного Банку України (далі НБУ) в частині контролю за діяльністю комерційних банків, що передувала та сприяла ситуації, що склалась (порушення ст. 55 Закону України “Про Національний Банк України”);

маніпулювання Банком показниками обов’язкової фінансової звітності (згідно ст. 69 Закону України “Про банки і банківську діяльність”, Голова правління та головний бухгалтер Банку несуть відповідальність у разі оприлюднення недостовірної фінансової звітності);

шахрайств, розкрадань та перевитрат співробітниками ПАТ “БАНК ФОРУМ (ст. 190, 191 Кримінального кодексу України)”;

зловживання ними своїм службовим становищем з нанесенням прямих збитків Банку (ст. 364 Кримінального кодексу України);

грубих порушень законодавства в сфері банківської діяльності, що призвело до неможливості виконання Банком в подальшому своїх зобов’язань перед вкладниками та кредиторами (пряме порушення ст. 47 Закону України “Про банки і банківську діяльність” в частині розміщення залучених коштів та ст. 40 цього ж Закону – відповідальність Правління Банку за ефективність його роботи);

невиконання позичальниками за посібництвом та під прикриттям посадових осіб ПАТ “БАНК ФОРУМ” зобов’язань за кредитними договорами (ст. 190 та ст. 364 Кримінального кодексу України – шахрайство та зловживання владою або службовим становищем);

злочинної бездіяльності, враховуючи усе вище зазначене, уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (надалі ФГВФО) Соловйової Н. А. в частині оцінки діяльності Банку, відновлення його платоспроможності та присіканні і розслідуванні злочинів (порушення п. 6. ст. 37 Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” – права тимчасового адміністратора та п.2 ст. 38 цього ж Закону – забов’язання здійснити перевірку), здійснюється цілеспрямована шахрайська ліквідація ПАТ «БАНК ФОРУМ».

В підтвердження всього сказаного, опираючись на офіційні цифри взяті з фінансової звітності Банку, публікації офіційних видань та інтернет ресурсів, інтерв’ю посадових осіб Банку, дані відкритого звіту аудиторської перевірки діяльності ПАТ «БАНК ФОРУМ» надаю наступні дані.

Недостатність власного капіталу та маніпулювання Банком показниками обов’язкової фінансової звітності. Відсутність контролю зі сторони НБУ.

Згідно міжнародних стандартів, Банком здійснюється касовий метод ведення обліку активів і пасивів, що дозволяє тимчасово штучно завищити показники активу балансу та вирівняти показники достатності (адекватності) власного капіталу.

В активі балансу Звіту про фінансовий стан ПАТ «БАНК ФОРУМ» за IV квартал 2013р. по рядку “Відстрочений податковий актив” зазначена номінальна цифра в сумі 394 414 тис. грн., яка не підкріплена готівковими чи безготівковими коштами. Відстрочений податковий актив – це сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню у наступних періодах (ПОСТАНОВА ПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ Про затвердження Інструкції про порядок відображення в бухгалтерському обліку банками України поточних і відстрочених податкових активів та податкових зобов'язань (Інструкція, п.1.4) 17.03.2009 N 140).

Отже, на цю суму відразу виникає нехватка активів і фактичний дисбаланс в розмірі 394 414 тис. грн., оскільки показник чисто номінальний. Для підтвердження недостатності власного оборотного капіталу для покриття збитків необхідно здійснити наступні розрахунки. На кінець IV кварталу 2013р. власний капітал Банку становив 1 313 364 тис. грн., основні засоби та нематеріальні активи (не приймають участі в кредитуванні/обороті) – 423 757 тис. грн., а сума вимог в судах, де Банк виступав в якості позивача – 4 981 079 тис. грн. В останній сумі містяться проценти нараховані, що лише номінально збільшили доходи і відображені в активі, але фактично не отримані, оскільки справи ще в судах. Отже арифметичною дією вираховуємо:

Власний капітал(1 313 364 тис. грн.)-відстрочений податковий актив(394 414 тис. грн.)- осоновні засоби та нематеріальні активи (423 757 тис. грн)- нараховані, але не отримані відсотки (враховуючи банківську таємницю орієнтовний показник 1 200 000 тис. грн.) = ”мінус” 704 807 тис. грн. Таким чином власного капіталу не вистачає для того, щоб здійснити покриття своїх збитків, а отже збитки покриваються фактично за рахунок присутніх в обороті Банку коштів – коштів вкладників та юридичних осіб. Якби НБУ вчасно здійснив подібного роду розрахунки, то згідно ст. 47 “Про банки і банківську діяльність” повинен був вимагати від акціонера докапіталізувати Банк на ВІДПОВІДНОМУ рівні. Розуміючи це, з метою вирівнювання показників адекватності капіталу, акціонером здійснюються незареєстровані внески до статутного капіталу в розмірі 800 381 тис. грн., які залишаються незареєстрованими і до сьогодні. Таким чином, умовно активи та пасиви залишаються збалансованими, а збитки і далі покривались за рахунок коштів клієнтів (пряме порушення ст. 47 Закону України “Про банки і банківську діяльність” в частині розміщення залучених коштів), оскільки внесених коштів все рівно недостатньо з урахуванням фінансового стану Банку. Така безконтрольність зі сторони НБУ дала можливість без відкритої втрати ліквідності на папері, здійснити у 2013 році заведення в Банк акціонером безповоротної фінансової допомоги у розмірі 1 034 млрд. грн., яка скоріш за все була відображена рядком “Інші операційні доходи” (і тут порушення, оскільки фінансова допомога, згідно плану рахунків, не відображається у рядку “інші операційні доходи”, а являється ІНШИМИ доходами Банку – це підлягає перевірці), а потім у тому ж 2013 році. списати проблемну заборгованість на суму 1 041 млрд. грн. Крім того, часом був підтверджений факт злочинного умислу такої фінансової махінації (з незареєстрованими внесками), оскільки за даними звіту (станом на кінець дня 31 грудня 2013р) незалежного аудитора, 24.04.2014р. виконавчим органом Банку було прийняте Рішення № 1/2014 про відмову від збільшення розміру Статутного капіталу Банку на загальну суму 800 381 тис. грн., розірвання в односторонньому порядку відповідних договорів купівлі-продажу акцій, здійснення повернення коштів, внесених в оплату за акції. Отже, ліквід маса втрачає зі свого складу 800 381 тис. грн., які повертаються акціонерові замість вкладників та кредиторів. Якщо НБУ, як державний орган, не зміг забезпечити захист інтересів вкладників та клієнтів, згідно вимог чинного законодавства, тимчасовий адміністратор/ліквідатор, як посадова особа – не домігся виконання забов’язань Банку в повному обсязі, то згідно ст. 56 Конституції України, відшкодування матеріальної та моральної шкоди здійснюється за рахунок держави.

Зловживання посадовими особами Банку своїм службовим становищем з нанесенням прямих матеріальних збитків Банку.

За даними звіту (станом на кінець дня 31 грудня 2013р) незалежного аудитора, Банком надані кредити господарюючим суб’єктам за операціями РЕПО на загальну суму 509 849 тис. грн., строком погашення – січень 2014р. При цьому процентна ставка не перевищує 2% річних, а погашення не було здійснене вчасно. Скоріш за все – це кредити, надані афілійованим структурам під занижені відсоткові ставки, а це, в свою чергу, - пряме порушення ст. 53 Закону України “Про банки і банківську діяльність” в частині встановлення відсоткової ставки нижчої собівартості банківських послуг (процентна ставка по строковим гривневим вкладам на той момент, що складає собівартість залучення коштів не була меншою, ніж 16-18% річних). Ця операція не могла залишитись без уваги Правління Банку, в результаті чого ним було свідомо допущено збитків. Станом на дату аудиторського звіту, збитки за казаними операціями відповідно до вимог МСФО 39, складають суму не менше, ніж 21 142 тис. грн.

Подання та оприлюднення недостовірних даних про економічний стан Банку, шахрайство та подання недостовірної звітної інформації, що не відповідає реальному фінансовому стану.

Згідно з інформацією Голови Спостережної Ради ПАТ « БАНК ФОРУМ» Морозова О. розміщеної на сайті

http://interfax.com.ua/news/economic/196018.html починаючи з 2012 р. банк, припинив відображати справжній стан своїх справ. Виходить, що на офіційному сайті ПАТ «БАНК ФОРУМ», починаючи з вказаного часу вже розміщувалась фінансова звітність, яка не відображала реального економічного стану банку, про що було відомо Морозову О. А чи не є це порушенням ст.46 Закону України “Про банки і банківську діяльність”???

При всьому цьому, в інтерв’ю, наданому виданню Коммерсант Україна №186 (1889) 13.11.2013 р., Голова Правління банку Яцура А.С. запевнив в тому, що банк Форум буде розвиватися як універсальний банк. Головним завданням банку є посилення ринкових позицій та заробляти, щоб повернути акціонеру кошти вкладені в капітал.

Незважаючи на те, що керівникам Банку було відомо про те, що фінансова звітність не відображає реального стану справ та доходи Банка не покривають витрати, Банк, вводячи в оману вкладників, розгорнув велику рекламну кампанію по залученню коштів від фізичних осіб до 20 річниці банку та пропонував підвищену процентну ставку, при цьому рекламуючи що ПАТ «БАНК ФОРУМ» є стабільним та надійним (січень - березень 2014р). Вкладників підло обманювали. Ці дії посадових осіб та Банку загалом містять ознаки злочину за ст. 190 кримінального кодексу України “Шахрайство”, та могли б бути піддані сумніву якби початок ліквідаційної процедури в результаті таких подій не підтвердив злочинний умисел та безвідовідальність.

Ст. 219 Доведення до банкрутства.

За офіційно непідтвердженими даними, у зв’язку з банківською таємницею, за інформацією з внутрішніх джерел, посадовими особами Банку за хабарі здійснювалось списання позичальникам кредитної заборгованості, неправомірне виведення за пособництвом третіх осіб об’єктів застави, продаж заставного майна із значним дисконтом за цінами, що значно нижчі ринкових, формування та подання до суду завідомо програшних справ з завищеною оплатою послуг юридичним компаніям, значні перевитрати Банку на оплату аутсорсингових послуг. Всі ці факти потребують детальної перевірки для забезпечення судового доведення провини посадових осіб в нанесенні збитку Банку та відшкодування згідно ст. 58 Закону України “Про банки і банківську діяльність” за їх рахунок матеріальних збитків вкладникам та клієнтам Банку у випадку якщо їх провина буде доведена, а вона очевидна. Доказом вини акціонера в умисному доведенні до банкрутства свідчить і той факт, що Банком надавались значні суми кредитів (за непідтвердженими даними – це порядком 2 млрд. грн.!!!) афілійованим акціонеру структурам, оплата за якими припинилась виконуватись ними з моменту введення тимчасової адміністрації (з 14.03.2014р.), а це в свою чергу значною мірою впливає на всю ліквід масу.

Бездіяльність тимчасового адміністратора.

Замість роботи по поверненню незаконно списаних кредитів, роботи з проблемною заборгованістю в частині реструктуризації, викриття фактів шахрайств та зловживань, подачі відповідних звернень до правоохоронних органів, припинення фактів надання кредитів з від’ємною маржою наряду з тим, що баланс показує можливість відновлення платоспроможності за деяких умов (докапіталізація, рефінансування) тимчасовим адміністратором на протязі трьох місяців з 14.03.2014р по 13.06.2014р. здійснювалась виключно підготовка до ліквідації.

У зв’язку з усім вище зазначеним переконливо прошу в терміновому порядку провести детальне розслідування Генеральною Прокуратурою України діяльності посадових осіб НБУ, ПАТ “БАНК ФОРУМ”, ФГВФО та офіційно оприлюднити факти доведення Банку до банкрутства з покаранням винних осіб та відшкодуванням завданих збитків з відкриттям кримінальних проваджень за ст.: 367 “Службова недбалість”, ст. 365-2 “Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги”, ст. 364-1 “Зловживання повноваженнями посадовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми”, ст. 368-2 “Незаконне збагачення”, ст. 364 “Зловживання владою або службовим становищем”, ст. 222 “Шахрайство з фінансовими ресурсами”, ст. 219 “Доведення до банкрутства”, ст. 192 “Заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою”, ст.191 “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”, ст. 190 “Шахрайство”.

З метою проведення максимально детального розслідування просимо: 1.ПРИЗУПИНИТИ ПРОЦЕС ЛІКВІДАЦІЇ ПАТ«БАНК ФОРУМ»;

2. СТВОРИТИ СЛІДЧУ КОМІСІЮ ГЕНЕРАЛЬНОЇ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ СПІЛЬНО З КОМІТЕТОМ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ФІНАНСІВ ТА БАНКІВСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ із залученням фахових висококласних спеціалістів в сфері банківської діяльності, які можуть бути запропоновані та погоджені клієнтами Банку;

3. ВИМАГАЄМО ДАНІ ВІДОМОСТІ ВНЕСТИ ДО ЄДРДР ТА ВИЗНАТИ НАС – КЛІЄНТІВ ПАТ«БАНК ФОРУМ» В ПОРЯДКУ СТ. 55, 56 КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ ПОТЕРПІЛИМИ ВІД ШАХРАЙСТВ ТА НЕЗАКОННИХ ДІЙ ПОСАДОВИХ ОСІБ НБУ ПАТ«БАНК ФОРУМ», ФГВФО, А ТАКОЖ ПОВІДОМИТИ ПРО ПРИЙНЯТЕ РІШЕННЯ В УСТАНОВЛЕНИЙ ЗГІДНО ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА ТЕРМІН.

У зв’язку із ситуацією, прошу не затягувати час та здійснити результативні дії (а не просто відписки) по кожному пункту вимог.

В умовах декларування новообраним Президентом України Порошенком П. О. необхідності проведення реформ та кадрових перестановок в першу чергу в силових, слідчих та правоохоронних органах, покажіть приклад відданості правді та честі мундира.

Залишаю за собою право звернутись у випадку не вирішення ситуації на рівні Генеральної Прокуратури України у Європейський суд по правам людини у зв’язку зі спробою позбавити мене власності/втраченої вигоди з обов’язковим наданням усіх без винятку копій відповідей та рішень представництву МВФ, ЄБРР як в Україні так і за її межами, інших міжнародних фінансових та правозахисних інституцій мовою їхнього спілкування.


19 комментариев :

  1. Друзья! Для того чтобы эта бомба не осталась только здесь на сайте нам нужны люди, которые дальше будут развивать эту тему:

    1) вносить изменения - документ будет сохранен на диске, я предоставлю доступ для редактирования

    2) составить дальнейший план действий по письму

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Я перешлю письмо Кравецу, если Вы не против, чтобы услышать его мнение.

      Удалить
    2. Лара, почему мы должны быть против? Пересылайте, конечно, любые конкретные действия - плюс.

      Удалить
  2. Отправила письмо Кравицу с просьбой прокомментировать. Как только будет ответ- выложу на сайте.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. очень хочется надеяться что по этому письму откроют расследование и хотя бы приостановят ликвидацию на время расследования

      Удалить
  3. Что это за сумма?
    Державний герб України
    ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА
    01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98
    УХВАЛА
    про повернення позовної заяви
    26.06.14 № 910/12649/14.
    Суддя Картавцева Ю.В., розглянувши матеріали
    За позовом Публічного акціонерного товариства "БАНК ФОРУМ" до ЄРНАМІО КОНСАЛТІНГ ЛТД (YERNAMIO CONSULTING LTD) про стягнення 5 050 231 815,30 грн.
    ВСТАНОВИВ:
    Позовна заява № 3415/1.1 від 23.06.2014 р. і додані до неї документи, повертаються позивачеві без розгляду з наступних підстав:

    Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо до винесення ухвали про
    порушення провадження у справі від позивача надійшла заява про врегулювання спору. 26.06.2014р. відділом діловодства суду від представника позивача одержано
    заяву вих.№ 3470/1 від 23.06.2014р. в порядку п.9. статті 63 ГПК України. Згідно даної заяви, позивач просить суд, повернути позовну заяву без розгляду.
    За наведених обставин, зважаючи на звернення позивача із заявою вих.№ 3470/1 від 23.06.2014р. в порядку п.9. статті 63 ГПК України, позовна заява підлягає поверненню позивачу без розгляду.
    Керуючись п. 9 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, -
    УХВАЛИВ:
    Позовні матеріали повернути позивачеві без розгляду. Звернути увагу позивача, що після усунення недоліків, які стали підставою
    повернення позовної заяви без розгляду, він може повторно звернутися до Господарського суду міста Києва з позовом.
    Суддя Ю.В. Картавцева

    ОтветитьУдалить
  4. письмо нормальное . но конкретных фамилий побольше бы озвучить ...

    ОтветитьУдалить
  5. фамилии - это:
    1 - правление банка Форум - Яцура и т.д.
    2 - согласно устава банка Форум - собственник банка обязан был пополнять уст. капитал - т.е. Новинский
    3 - НБУ как надзиратель за то, что не привлек виновных за поддельные отчеты банка в 2013 и т.д.

    ОтветитьУдалить
  6. Я не юрист, но .. Степан Кубив нам давал несколько раз прилюдные обещания, записанные на пленку.Можно ли приобщить к делу эти обещания, основываясь на том, что их давал глава НБУ, а его ставило государство, соотвествоенно можно рассматривать что государство несколько раз пообещало вкладчикам Форум что банк будет спасен и все вкладчики получат свои деньги в валюте вклада.

    ОтветитьУдалить
  7. Для начала нужно чтобы прокуратура открыла уголовные производства, а не просто отписалась. А присоединять можно любые материалы относящиеся к делу, вплоть до рекламных флаеров и фото биг бордов, где озвучиваются повышенные процентные ставки и призывы открывать депозиты. А по Кубиву как гос чиновнику - направление верное. Все необхоимо будет доказывать. Принимайте участие - многие владеют самой разной информацией, которая может пригодится. Чем больше ее будет - тем легче будет в суде доказать правонарушения

    ОтветитьУдалить
  8. Мои деньги стояли на корреспондентских счетах на выходе из банка еще с конца января. Первые лица этого банка каждый день кормили меня завтраками. Ни одна копейка не ушла. После ввода ВА все вернули на текущие счета. Я уверен на 1000% что в это же время уходили другие платежи, а мои оставались на месте. При этом обязан был дейсвовать принцип FIFO ( первый пришел, первый ушел). На лицо откровенное вранье руководителей этого банка и если поднять проводки можно задать им эти неприятные вопросы о приоритетности выполнения/отправки платежных поручений.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Да, главное. Готов предоставить данные по моему случаю в прокуратуру.

      Удалить
  9. Сначало в банке "Форум" недосчитываются нескольких миллиардов, затем, как следствие, банк становится неплатежеспособным, затем объявляют о его ливидации, и всё, якобы честно и по закону, и виноватых нет (если, конечно, смотреть глазами чиновников)...
    Ну, ниужели не очевидно, что в этой ситуации фраза "в банке Форум недосчитываются нескольких миллиардов" - есть, ни что иное, как воровство или кража в особо крупных размерах!!! И кому, как не прокуратуре этим заниматься!
    Думаю, что в письме ген. прокурору об изложенном выше необходимо упомянуть.

    ОтветитьУдалить
  10. да все правильно написано! давайте подписывать и отправлять в ГПУ!

    ОтветитьУдалить
  11. Viktor, Ваша информация была бы очень кстати - имея на руках в любом виде какие-либо первичные документы подтверждающие нарушения, ситуацию с подключением прокуратуры гораздо легче продвинуть. Как с Вами можно связаться?

    ОтветитьУдалить
  12. кто подскажет какая судьба поданного в прокуратуру иска?
    есть ли какой то ответ?
    на когда назначено рассмотрение?
    есть ли смысл подавать такой иск в других городах, не в Киеве?
    если есть такой смысл - на кого его адресовать? или что нужно в нем поменять в таком случае?

    ОтветитьУдалить
  13. Ну так это письмо от все вкладчиков или каждый отдельно борется сам???

    ОтветитьУдалить